Επάγγελμα πυροσβέστης.

Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα. Είναι ένα από τα επαγγέλματα που εύχεσαι να είναι αχρείαστο. Όταν καλεί κανείς την Πυροσβεστική Υπηρεσία μάλλον κάτι άσχημο έχει συμβεί.

Αναζητήσαμε έναν επαγγελματία πυροσβέστη (σ.σ. τα στοιχεία του στη διάθεση του ηλεκτρονικού περιοδικού μας) και συζητήσαμε για τα «μυστικά» του επαγγέλματος:

Πώς γίνατε πυροσβέστης;

Όταν έγινα πυροσβέστης το 1999 ήταν με προκήρυξη του ΑΣΕΠ αλλά πλέον το σύστημα έχει αλλάξει και είναι με την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Εγώ μπήκα με τον  βαθμό του λυκείου.

Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα;

Επέλεξα να ακολουθήσω  αυτό το επάγγελμα διότι όταν απολύθηκα το 1998 και ως πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών δεν βρήκα εργασία σε αυτό που σπούδασα . Τότε υπήρχαν δύο προκηρύξεις μια για το λιμενικό και μια για το πυροσβεστικό σώμα. Πέρασα και στα δύο. Τελικά ακολούθησα την πυροσβεστική.

Ποια ήταν η εκπαίδευση που λάβατε;

Η εκπαίδευση που έλαβα μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είχε τετράμηνη διάρκεια και η δεύτερη ήταν για να γίνω υπαξιωματικός της πυροσβεστικής και είχε εννεάμηνη διάρκεια. Αυτή την στιγμή είμαι υπαξιωματικός ανακριτικός υπάλληλος της πυροσβεστικής καθώς η πυροσβεστική δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών. Χωρίζεται στην Πυρασφάλεια που σχετίζεται με την προληπτική πυροπροστασία καθώς και στο ανακριτικό κομμάτι, το οποίο αφορά την διενέργεια όλων των πράξεων που πρέπει να γίνουν μετά την εκδήλωση μιας  πυρκαγιάς όπως η λήψη καταθέσεων, η πραγματοποίηση αυτοψίας και ό,τι άλλο ζητηθεί από τον εισαγγελέα, ο οποίος προΐσταται της προανάκρισης.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται και ποια μέσα για αυτό το επάγγελμα;

Ο εξοπλισμός δίνεται από την υπηρεσία, η οποία μας παρέχει τα μέσα προστασίας που είναι το κράνος, ρούχα με πυραντοχή, που σημαίνει να αντέχουν σε μια διέλευση πυρκαγιάς, ο επενδυτής πυρκαγιάς , τα γάντια καθώς και οι αναπνευστικές συσκευές. Οι οποίες είναι απαραίτητες καθώς όταν στο περιβάλλον υπάρχει καπνός αποτρέπει την δηλητηρίαση του αναπνευστικού.

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

Νομίζω ότι μια σημαντική δεξιότητα είναι η κοινή λογική, δηλαδή να μην φοβάσαι την φωτιά αλλά παράλληλα να την σέβεσαι έτσι ώστε να μην εκθέσεις τον εαυτό καθώς και τους συναδέρφους σου σε κίνδυνο. Επίσης, χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και ψυχραιμία προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις.

Ποιες είναι οι εργασιακές συνθήκες και ποιο το εργασιακό περιβάλλον;

Η πυροσβεστική για μένα είναι η δεύτερη οικογένειά μου καθώς είμαι στην  υπηρεσία πολλά χρόνια με τους ίδιους ανθρώπους, τους συναδέρφους  μου, η λέξη συνάδερφος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγη μπορείς να τον αποκαλέσεις και αδερφό καθώς δένεσαι με αυτούς που εργάζεσαι. Συνεχίζοντας οι εργασιακές συνθήκες  διαφέρουν  ανάλογα με την πυρκαγιά που έχουμε ως πυροσβεστική κληθεί να αντιμετωπίσουμε.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ακούτε συναγερμό;

Ο συναγερμός για εμένα που εκτελώ χρέη υπαξιωματικού υπηρεσίας, σημαίνει ότι θα είσαι ο πρώτος που θα φύγεις εφόσον έχουμε αναγγελία πυρκαγιάς  και η διαφορά φωτιάς με πυρκαγιάς είναι τεράστια καθώς η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη. Ξεκινάς, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις ένα συμβάν και δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις όταν φτάσεις, καθώς οι πληροφορίες μπορεί να είναι ελλιπείς. Όταν φτάσεις εκεί προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά η προστασία περιουσίας.

Έχετε κινδυνεύσει ποτέ; Εσείς ή κάποιος  συνάδελφος σας;

Προσωπικά δεν έχω αισθανθεί ότι έχω κινδυνεύσει αλλά ότι έχω εκτεθεί σε κίνδυνο, έχω εκτεθεί. Το ίδιο ισχύει και με τους συναδέρφους μου παρόλα αυτά προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες μπορείς να πεις ότι δυνητικά θα μπορούσαν κα προκαλέσουν ατύχημα.

Σκεφτήκατε κάποια στιγμή ότι ρισκάρετε την ζωή σας και ότι δεν αξίζει τον κόπο;

Όχι, διότι ουσιαστικά  πληρωνόμαστε από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να τον υποστηρίζουμε και να τον προστατεύουμε όταν χρειαστεί.

Η οικογένεια σας πώς αντιμετωπίζει την δουλειά σας και το ρίσκο που παίρνετε; Σας έχουν πει να τα παρατήσετε;

Δεν μου έχουν πει κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα με στηρίζουν σε αυτό.

Τι  θα συμβουλεύατε σε έναν νέο, ο οποίος θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα σας;

Θα του συμβούλευα να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα όχι μόνο επειδή προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση αλλά καθώς μέσω αυτού θα προσφέρει  κάτι στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σας και η πιο συγκινητική;

Η πιο δύσκολη πυρκαγιά ήταν αυτή στο δημοτικό συγκρότημα της Μονής Χαλανδρίου, εργάζομαι στο Άγιον Όρος, ήταν πολύ μεγάλη πυρκαγιά από την όποια καταστράφηκε η μια Μονή και ήταν η πιο δύσκολη που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω στον τομέα των αστικών συμβάντων. Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματίες παρόλα αυτά η ζημιά ήταν τεράστια.

Ακούμε ότι για τους πυροσβέστες χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός ήρωας, εσείς ως πυροσβέστης αποδέχεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό αν όχι γιατί;

Αν κάποιος έχει κάνει κάτι σπουδαίο και του αξίζει ο χαρακτηρισμός θα το απέδιδα καθώς γίνονται κάποια στιγμή ενέργειες που υπερβαίνουν την υποχρέωση. Αν κάποιος , λοιπόν, το αξίζει γιατί να μην χαρακτηριστεί ήρωας;

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Πηγη: syn-enteyksis.blohspot.com