Η πυρόσβεση είναι μια σημαντική δουλειά αλλά είναι πολύ επικίνδυνη. Εξαιτίας αυτού, τα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν μια φωτιά, πριν ξεσπάσει εκτός ελέγχου. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συνεργασία με πυροσβέστες για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού των θυμάτων.

Αυτή η εργασία παρουσιάζει τον διαγωνισμό ρομπότ πυρόσβεσης που σκόπιμα προσομοιώνει την πραγματική λειτουργία ενός αυτόνομου ρομπότ για τη διάσωση 10 θυμάτων (μπάλες πινγκ πονγκ) και τη διακοπή 5 πυρκαγιών (κεριά έκτακτης ανάγκης) σε ένα σπίτι μέσα σε τρία λεπτά. Η ανάπτυξη ρομπότ αποτελείται από τρία στοιχεία που είναι το υλικό, το ηλεκτρονικό και ο προγραμματισμός.

Το ρομπότ έχει τρεις κινητήρες συνεχούς ρεύματος, δύο για το σύστημα οδήγησης και έναν άλλο κινητήρα συνεχούς ρεύματος για υποσύστημα αναρρόφησης μπάλας και το υποσύστημα εμφύσησης πυρκαγιάς.

Διάφοροι αισθητήρες συνδέονται επίσης με το PIC16F877A ως ανατροφοδότηση στο ρομπότ, όπως φωτοηλεκτρικοί αισθητήρες, αισθητήρες οπτικών ινών και αισθητήρες χρώματος RGB.

Η οθόνη LCD δίνει επίσης τις γραφικές πληροφορίες της κατάστασης του ρομπότ στον χρήστη.

Για το μέρος του προγραμματισμού, η γλώσσα C χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κέρδους της δράσης του ρομπότ από την είσοδο των αισθητήρων.