Ο καταστροφικός ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην πόλη  Tekirdağ της Τουρκίας, ένωσε τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της Τουρκίας, στην άσκηση έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, που αποτελούσε μέρος των ασκήσεων ετοιμότητας του EU MODEX.

Συνολικά 1.715 διασώστες από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Αυστρία,  την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα  που εκπροσωπήθηκε από την – GR/MUSAR 2/THESS – του Πυροσβεστικού Σώματος, με δύναμη  55 Πυροσβεστών και 11 οχημάτων, επιχείρησαν σε κατάλληλα διαμορφωμένο πεδίο για την αξιολόγηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας.

Την άσκηση που διεξήχθη από 11 έως 14 Νοεμβρίου 2021, παρακολούθησαν ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο Νικόλαος Μέγιερ-Λαντρούτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία καθώς και ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων  του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης.

Οι ομάδες προσομοίωσαν μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης  ανάμεσα σε ερείπια εργοστασίου, με σενάρια που αφορούσαν τη διάσωση επιζώντων από πολυώροφα κτίρια με κίνδυνο κατάρρευσης, την κατάσβεση πυρκαγιών, τη χρήση γερανών για διάσωση, τις μεθόδους ιατρικής βοηθείας και διαλογής (TRIAZ), την αναζήτηση αγνοούμενων στη θάλασσα και την εναέρια διάσωση.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτήν συμμετείχε προσωπικό της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και της Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης της Τουρκίας (AKUT).

Η αποστολή της χώρας μας, αποτελούνταν από Πυροσβέστες της 2ης Ε.Μ.Α.Κ., της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., των ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Καταστροφών του Α.Π.Σ., με την συνδρομή δύο (2) Πυροσβεστών πολιτικών μηχανικών  καθώς και γιατρού και τριών (3) παραϊατρικών διασωστών του ΕΚΑΒ-ΕΤΙΚ που διέθεταν ειδικό εξοπλισμό.

Η Ελληνική αποστολή – συμμετοχή – επιβραβεύτηκε με άριστη βαθμολογία αφού ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά σε όποιο σενάριο της ανατέθηκε, είτε σε επιχειρησιακό, είτε σε διοικητικό επίπεδο.

Ανάλογες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και είναι προγραμματισμένες για το μέλλον, με σενάρια όχι μόνο για την αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς, αλλά και άλλων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.