Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αττική σε περιοχές πάνω από 400 μ. υψόμετρο «βλέπει» ο μετεωρολόγος , Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, και διευκρίνισε ότι το Σαββατοκύριακο έρχεται πολύ κρύο, ενώ από σήμερα έως και την Παρασκευή θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στην ηπειρωτική χώρα.

«Σήμερα κυρίως στις περιοχές των Σποράδων και της Εύβοιας θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Όμως έντονες βροχοπτώσεις θα έχουμε στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και ιδιαιτέρως στην κεντρική και βόρεια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι ήπιος με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό» σημείωσε ο Γιάννης Καλλιάνος και εξήγησε πως το Σαββατοκύριακο θα πέσει χιόνι και στην Αττική.

Ο Καλλιάνος, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως «λίγες τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στα βόρεια του νομού. Στην πρωτεύουσα η θερμοκρασία το βράδυ θα πέσει στους 5-6°C. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα σημειωθούν πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ, που θα κάνουν την αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα ακόμα πιο έντονη. Ο γνωστός μετεωρολόγος έδωσε και ένα παράδειγμα: “Αν έχουμε θερμοκρασία 8°C, με τον βοριά στα 6 μποφόρ, θα τον νιώθουμε σαν 2°C”».

Αναφερόμενος στην πρόγνωση για τον καιρό της Πέμπτης, τόνισε ότι: «Αύριο οι δυνατοί βοριάδες θα εξασθενήσουν αλλά θα επικρατήσει στην ηπειρωτική χώρα το ίδιο σκηνικό με σήμερα. Κυρίως μέσα στο Αιγαίο θα έχουμε τοπικές βροχές, στην Εύβοια, τις Σποράδες, και στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής με τις ίδιες χαμηλές θερμοκρασίες. Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται για την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι πως θα είναι σχετικά ήπια τα φαινόμενα. Την Παρασκευή θα κάνει πολύ κρύο – όπως όλες αυτές τις ημέρες – και θα σημειωθούν ίσως κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «και πάλι μέσα στο Αιγαίο θα έχουμε τοπικές βροχές στις νησιωτικές περιοχές». Στην Αττική, εξηγεί ότι θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, χωρίς βροχές, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Την Παρασκευή, ο κ. Καλλιάνος, αναφέρει ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 12-13°C.

Χιόνια ακόμα και πάνω από 400 μ.

Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο newsit.gr, προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ουσιαστικά μία έντονη κακοκαιρία που θα επηρεάσει την χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Θα έχουμε φαινόμενα όπως βροχές στα κεντρικά και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας. Από την Θεσσαλία και νοτιότερα με τις αντίστοιχες χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν από τα ορεινά τμήματα σε ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές σε χαμηλότερο υψόμετρο, πεδινές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα χιονίσει στις περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα 200 μ. υψόμετρο σε Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα. Επίσης κυρίως στα ανατολικά της Πελοποννήσου θα χιονίσει σε περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα 400 μ. υψόμετρο.»

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται άκρως χειμωνιάτικο και για πολλά τμήματα της Αττικής. «Στην Αττική θα δουν χιόνι οι κάτοικοι σε περιοχές που βρίσκονται σε 400 μ υψόμετρο. Αναμένουμε να χιονίσει από τους Θρακομακεδόνες και πάνω, Δροσιά, Διόνυσο κτλ. Στα βόρεια προάστια είναι οριακά γιατί βρίσκονται σε 300 μ. υψόμετρο».

Ο κ. Καλλιάνος επισήμανε ότι «σε τέτοιου είδους χιονοκακοκαιρίες, και επειδή έχουμε κάποιες ημέρες πριν το Σαββατοκύριακο, ενδεχομένως να έχουμε κάποιες μικροαλλαγές στα τελικά προγνωστικά στοιχεία. Στην περίπτωση όπου θα έχουμε πιο πολύ κρύο, είτε στην περίπτωση που θα έχουμε εξασθενημένη κακοκαιρία, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις τις επόμενες ημέρες στα δεδομένα. Οι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας μέγιστη 8°C ελάχιστη 4°C. Στα βόρεια προάστια το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ελάχιστη θερμοκρασία στους 0°C ενώ σε Δροσιά, Διόνυσο και σε περιοχές όπου θα χιονίσει μπορεί να πέσει και υπό το μηδέν».

Μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Την Κυριακή οι βοριάδες στο Αιγαίο «θα φτάσουν τα οκτώ μποφόρ, και πιθανώς τοπικά τα εννέα» σημειώνει.

Καιρός – Καλλιάνος: Χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Αττική το Σαββατοκύριακο