Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά, στον τέταρτο όροφο κτιρίου ψυχιατρικής κλινικής, όπου υπάρχουν επίσης γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

Η αστυνομία στην Οσάκα, που είχε γίνει γνωστό νωρίτερα ότι υποπτευόταν εμπρησμό, πήρε κατάθεση από αυτόπτη μάρτυρα που ανέφερε ότι τη φωτιά έβαλε ηλικιωμένος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην έρευνα που διενεργείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο άνδρας αυτός μετέφερε σακούλα με εύφλεκτο υγρό μέσα στην κλινική που κατόπιν περιέχυσε κι έβαλε φωτιά.

«Είκοσι επτά άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής», δήλωσε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν αναφέρονται σε θανάτους που ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί επίσημα, από ιατρό ή ιατροδικαστικό. Ένα 28ο θύμα ανασύρθηκε τραυματισμένο.

Ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται δεκάδες πυροσβέστες στο εσωτερικό και μπροστά στο στενό κτίριο, ο κατεστραμμένος όροφος του οποίου διακρίνεται από το εξωτερικό, καθώς τα παράθυρά του είναι σπασμένα και μαυρισμένα από τον καπνό που συνεχίζει να υψώνεται από αυτόν κι από την οροφή.

Μάρτυρας είπε στη δημόσια τηλεόραση πως είδε μια γυναίκα κρεμασμένη από παράθυρο, καθώς εκλιπαρούσε να τη βοηθήσουν. «Φώναζε “σας παρακαλώ, βοηθήστε με” (…) Έμοιαζε να μην έχει δυνάμεις. Πιθανόν είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα καπνού», δήλωσε.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές σε κτίρια είναι μάλλον σπάνιες στην Ιαπωνία, όπου εφαρμόζεται πολύ αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός.

Ωστόσο, πριν έναν χρόνο ασκήθηκε σε άνδρα δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση καθώς είναι ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό σε στούντιο ανιμέισον στο Κιότο τον Ιούλιο του 2019, όταν έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο έγκλημα στην Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το 2008, ο εμπρησμός βιντεοκλάμπ στην Οσάκα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Ο δράστης καταδικάστηκε σε θάνατο.

Πολύνεκρη πυρκαγιά σε ψυχιατρική κλινική στην Ιαπωνία