Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (συντομογραφία IATA: ATH, ICAO: LGAV, ΥΠΑ: ΔΑΑ), εδρεύει στα Σπάτα και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28 Μαρτίου 2001, αντικαθιστώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ιδρύθηκε με το Π.Δ 386/2001 (Φ.Ε.Κ Α’ 253), μετά από Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυροσβεστικό Σώμα) με την Εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε που υπογράφηκε την 21η Μαρτίου 2001.

Από άποψη πυρασφάλειας κατατάσσεται στην 9η κατηγορία (κλίμακα 1-10). Σε αυτόν έχουν τη βάση τους η Aegean Air Lines, η θυγατρική της Olympic Air, καθώς και η Sky Express με προδιαγραφές να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380, 10ης κατηγορίας. Το έτος 2019 κατέγραψε την μεγαλύτερη ιστορική του επίδοση από πλευράς αριθμού πτήσεων με 25,57 εκ. επιβάτες και 225.628 κινήσεις αεροσκαφών. Ο τομέας ευθύνης του, όσο αφορά την επέμβαση, πυρόσβεση και διάσωση σε αεροπορικό ατύχημα, εκτείνεται έως και 8 χλμ από την οριοθέτηση του αερολιμένα.

Στελεχώνεται από πυροσβέστες εξειδικευμένους στην επέμβαση σε αεροπορικά ατυχήματα και πιστοποιημένους από το Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων του Σώματος αλλά και από σχολεία του εξωτερικού, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Εταιρίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Διαθέτει αυτοτελές γραφείο Ανακριτικού, Πυρασφάλειας (μελέτες, έλεγχος, έκδοση πιστοποιητικών κτλ).

Αποτελεί εκπαιδευτικό παράρτημα της Σχολής Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους – Υ.Π.Α. – Στρατό Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία – Υπηρεσίες άλλων χωρών – Ιδιώτες (Προσωπικό Εδάφους, Ιπτάμενα Πληρώματα). Οι εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πιστοποιημένοι στο αεροπορικό αντικείμενο, με προσόντα που έχουν αποκτήσει απο σχολεία του εξωτερικού (Αγγλία, Αμερική, Καναδά) και από συνεργαζόμενους εξωτερικούς εκπαιδευτές (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ε.Ε.Α.Ε. – Γ.Ε.Α. – Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ε.Δ.Α.Α.Π. – Εταιρία Αεροπορικού Καυσίμου O.F.C – Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ι.Α.).

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Αερολιμένα, αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο και στη συνέχεια με πρακτικές ασκήσεις στο πεδίο. Από το 2002 έως και το 2021 έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας συνολικά 12.598 άτομα ήτοι:

• 5.997 προσωπικό εδάφους – επίγειας εξυπηρέτησης.

• 2.677 πυροσβεστικοί υπάλληλοι ( Π.Υ. Δ.Α.Α. – FRAPORT και λοιπά αεροδρόμια ).

• 3.871 ιπτάμενα πληρώματα αεροπορικών εταιριών

• 7 υπάλληλοι της Υ.Π.Α.

• 12 άτομα από Βαλκανικές υπηρεσίες.

• 34 μόνιμοι υπάλληλοι που ανήκουν στον Στρατό Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία. Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες χρησιμοποιεί ένα αεροσκάφος Boeing 737 – 200, προσφορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Διαθέτει Πεδίο Ασκήσεων με προσομοιωτή πυρκαγιών υγρών και αερίων καυσίμων, για την εκπαίδευση αφενός του προσωπικού της Π.Υ Δ.Α.Α., και αφετέρου, των πυροσβεστικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τα λοιπά Αεροδρόμια της χώρας, ιδιωτών εκπαιδευομένων, πληρωμάτων θαλάμου διακυβέρνησης, πληρωμάτων καμπίνας επιβατών, εργαζόμενων εταιριών στην επίγεια εξυπηρέτηση κτλ.

Σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα του Βερολίνου, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο BRIDGES hyBRID (physical-diGital) multi-user Extended reality platform as a stimulus for industry uptake of interactive technologieS, συνολικής διάρκεια δύο ετών (10/2020 – 10/2022) και σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια, αποσκοπεί στην ανάπτυξη πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, υπερυψηλής αληθοφάνειας (extended reality – XR) με χαρακτηριστικά ανώτερα από τις σημερινές διαθέσιμες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – VR), η οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των στελεχών και του προσωπικού των υπηρεσιών Πυρόσβεσης/Διάσωσης Αεροδρομίων με προφανή οφέλη (ενδεικτικά: εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, διεύρυνση του φακέλου εκπαίδευσης με επιπρόσθετα αντικείμενα που σημερινοί φυσικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωσή τους, κ.ο.κ.). Σε εθνικό επίπεδο, την ηγεσία και ευθύνη συντονισμού έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει ασκήσεις ετοιμότητας σε συνεργασία με τους φορείς του αερολιμένα που αφορούν αντιμετώπιση πυρκαγιάς και εκκένωση πολυκαταστημάτων, τρομοκρατική επίθεση, πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις καυσίμου, ατύχημα στον προαστιακό σιδηρόδρομο και την καθιερωμένη ευρεία ετήσια άσκηση επέμβασης σε αεροπορικό ατύχημα, με πλήθος εμπλεκομένων συμπεριλαμβανομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Από το 2016 συμμετέχει ανελλιπώς στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με την επωνυμία ΄΄PLANE PULL ATHENS΄΄, η οποία έχει σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς που πραγματοποιεί το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Πλήθος σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών επισκέπτονται την Π.Υ. Δ.Α.Α. κάθε χρόνο, προκειμένου να γνωρίσουν στους χώρους της υπηρεσίας, τα οχήματα και τον ειδικό εξοπλισμό αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει ο αερολιμένας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο του ελέγχου για την Πανδημία (COVID-19) και την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας, διατίθεται καθημερινά προσωπικό για τον έλεγχο αφικνούμενων επιβατών εντός του αερολιμένα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας.

Πιστοποιημένη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

fireservice.gr