Τα υβριδικά παίρνουν πιο εύκολα φωτιά από τα ηλεκτρικά.

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, βασισμένη σε στοιχεία από περιστατικά πυρκαγιών που έχει καταγράψει η NHTSA, έρχεται να ανατραπεί η εικόνα πως τα ηλεκτρικά είναι πολύ πιο επικίνδυνα για φωτιά από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Ή μήπως δεν έχουν έτσι τα πράγματα; Προφανώς, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα αφού τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πολύ περισσότερα από τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, η έρευνα καταλήγει πως μόλις 52 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάηκαν μέσα στο 2021 στις ΗΠΑ. Το ίδιο διάστημα υπήρξαν 16.051 υβριδικά μοντέλα που είχαν περιστατικά πυρκαγιάς, καθώς και 199.533 συμβατικά αυτοκίνητα.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η αναλογία. Τα υβριδικά έχουν ένα δείκτη στα 3.475,5 ανά 100.000 αυτοκίνητα, τα συμβατικά είναι στα 1.529, ενώ τα ηλεκτρικά στα μόλις 25,1. Αν υποθέσουμε πως στην Αμερική κυκλοφορούν 100.000 ηλεκτρικά.

Τα υβριδικά παίρνουν πιο εύκολα φωτιά από τα ηλεκτρικά

Τα συμβατικά αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά κατά κύριο λόγο μετά από σύγκρουση και την διαρροή καυσίμου. Τα υβριδικά έχουν ένα παραπάνω λόγο εξαιτίας της υψηλής τάσης του κυκλώματος τους. Όσο για τα ηλεκτρικά είναι πιο δύσκολο, αλλά όταν αρχίζουν να καίγονται η κατάσβεση τους και ειδικότερα η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Πάντως και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανακλήσεις οχημάτων για θέματα που σχετίζονται με φωτιές, οι τέσσερις μεγαλύτερες που έγιναν μέσα στο 2020 στις ΗΠΑ αφορούν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι ανακλήσεις για τον ίδιο λόγο σε υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά είναι αριθμητικά πολύ λιγότερες και για μικρότερο αριθμό οχημάτων.

Τα υβριδικά παίρνουν πιο εύκολα φωτιά από τα ηλεκτρικά

Πηγη:caroto.gr