Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος, γνωστός μαθηματικός-μετεωρολόγος και ένας από τους θεωρούμενους εγκυρότερους στην πρόβλεψη των καιρικών μεταβολών, στο προσωπικό του ιστολόγιο θέλησε να σχολιάσει την κακοκαιρία

Εδώ και μέρες  (Παρασκευή 14/1: «Έρχονται οι Ντάλτον», Τρίτη 18/1: «Πάμε σαν άλλοτε», Τετάρτη 19/1: «Ενίσχυση του ηθικού του στρατεύματος», Πέμπτη 20/1: «Τώρα είμαστε κομπλέ», Παρασκευή 21/1: «Πρωινό ευθυμογράφημα») προσπαθώ με χιουμοριστικό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό προς την επιστήμη της Μετεωρολογίας να σας ενημερώσω για την προ των πυλών ισχυρή κακοκαιρία. Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Αναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε: (α) τη λέξη blizzard που σημαίνει ισχυρή χιονοθύελλα, δηλαδή μία βαθμίδα ισχύος παραπάνω από τη χιονοθύελλα (snowstorm), (β) τη λέξη χιονολαίλαπα (snowsquall) που αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη και σημαίνει ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους και (γ) τις χιονοκαταιγίδες (thundersnows).

Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επερχόμενες χιονοπτώσεις, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι  οι παρακάτω:

Βόρεια Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και ίσως στη Δ. Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: (α) Ανατολική ζώνη: μεγάλα ύψη χιονιού. (β) Δυτική ζώνη: αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως εκεί που βοηθά το ανάγλυφο.

Ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα: Μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων αν ο επί θύραις χιονιάς θα είναι ιστορικός. Σε παλαιότερο σχόλιό μου τον χαρακτήρισα «αξιολογότατο» και σήμερα προσθέτω επικίνδυνο. Το δίκτυο ενέργειας και το οδικό δίκτυο  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας, κάτι που γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Όμως, ευθύνη για την αποφυγή παρατράγουδων έχει και ο καθένας από μας.

Καταλαβαίνω ότι η σημερινή μου ανάρτηση βγήκε λίγο φοβιστική, αλλά σε έναν μεγάλο χιονιά η προσομοίωση των μοντέλων σε τοπικό επίπεδο αρκετές φορές είναι ανεπαρκής.

Δ. Ζιακόπουλος: Χιονολαίλαπες, χιονοκαταιγίδες και οι τελευταίες εκτιμήσεις

ziakopoulos.blogspot.com