Μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο στο Κολοράντο το 1883, «καπνίζει» ακόμα, με τον επιθεωρητής ορυχείων της πολιτείας να εκτιμά ότι η φωτιά είναι αδύνατο να σβήσει.

Σχεδόν 140 χρόνια αργότερα, δύο πυρκαγιές εξακολουθούν να σιγοκαίνε στο εγκαταλελειμμένο πλέον ορυχείο κοντά στο Boulder – την ίδια περιοχή όπου μια πυρκαγιά τον περασμένο μήνα κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 σπίτια και κτήρια ένω άφησε πίσω της και έναν νεκρό.

Είναι ακόμα άγνωστο τι προκάλεσε την πυρκαγιά του Δεκεμβρίου του 2021 που έγινε η πιο καταστροφική στην ιστορία του Κολοράντο, αλλά οι αρχές της κομητείας Boulder είπαν ότι ερευνούν τα εγκαταλειμμένα ανθρακωρυχεία της περιοχής ως μία από τις πολλές πιθανές αιτίες, μαζί με το ενδεχόμενο να οφείλεται σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ανθρώπινη δραστηριότητα ή άλλες αιτίες.

Θα μπορούσε το κάρβουνο που σιγοκαίει να έχει προκαλέσει μια τέτοια φωτιά; Η ιστορία δείχνει ότι η απάντηση είναι ναι, με τουλάχιστον δύο πυρκαγιές στο Κολοράντο τα τελευταία 20 χρόνια να αποδίδονται σε πυρκαγιές ορυχείων που εξαπλώθηκαν στην επιφάνεια.

Αλλά και στη Μοντάνα, το περασμένο καλοκαίρι, τα αποθέματα άνθρακα αργής καύσης που αναζωπυρώθηκαν από τους ανέμους πυροδότησαν δυο πυρκαγιές που έκαψαν συνολικά (691 τετραγωνικά χιλιόμετρα) πάνω και γύρω από το North Cheyenne Indian Reservation.

Στο σύνολο των ΗΠΑ, τουλάχιστον 259 πυρκαγιές σε υπόγεια ορυχεία εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιφανειακής Εξόρυξης, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες και πιθανώς χιλιάδες άλλες πυρκαγιές που δεν έχουν χαρτογραφηθεί, λένε ερευνητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

cnn.gr