Πάρνηθα 13 χρόνια μετά την πυρκαγιά: Ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς.

Ο αέρας είναι βαρύς, γεμάτος καπνό. Τα μπαλκόνια μας γεμίζουν στάχτη. Μια είδηση κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Σηκώνοντας το βλέμμα προς το βορρά, βλέπεις πύρινες γλώσσες να τυλίγουν το μεγάλο βουνό που αγκαλιάζει την πόλη μας.

Η Πάρνηθα, το βουνό που πολλοί πίστευαν ότι ποτέ δεν μπορεί να καεί, τώρα καίγεται. Η καταστροφή είναι αστραπιαία. Λίγες μέρες μετά, η φωτιά σβήνει, όμως το μαύρο είναι κιόλας απέραντο. Η καταστροφή είναι αμετάκλητη. Κάποιοι είχαμε επισκεφτεί το βουνό, άλλοι όχι, όμως όλοι νιώθουμε ότι χάνουμε κάτι βαθιά δικό μας.

Τις επόμενες μέρες, στο Σύνταγμα μια βουβή διαμαρτυρία εκφράζει την οργή της για την καταστροφή και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν. Απαιτούμε να μην ξαναγίνει ποτέ.

Απαιτούμε να γίνουν προσπάθειες να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Άνθρωποι που ως τότε βλέπαμε την Πάρνηθα απλά σαν κάτι όμορφο και δεδομένο, τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά: τι απέγινε η ζωή της Πάρνηθας; Τι απέγινε και η δική μας απόφαση να την υπερασπιστούμε;

Αναμνήσεις από την πύρινη λαίλαπα του 2007, συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες αλλά και για το τι ακολούθησε, μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο, και προφίλ ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για την προστασία του βουνού, συνθέτουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Πυροσβέστες, άνθρωποι του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού, εθελοντές δασοπυροσβέστες, άνθρωποι που μεγάλωσαν στο βουνό, το WWF και πολλοί ακόμη εμπλεκόμενοι μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στην Πάρνηθα του σήμερα. Πάρνηθα 13 χρόνια μετά την πυρκαγιά: Ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς