Γ. Μιαούλης:Διοικητικές κυρώσεις και δικογραφίες για δύο περιπτώσεις πυρκαγιών στη Σάμο.

Από το Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, γίνεται γνωστό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, η Υπηρεσία μας εκλήθη να αντιμετωπίσει δύο (2) αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν από αμέλεια και πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων, ενώ εκλήθη να αντιμετωπίσει και μία χορτολιβαδική πυρκαγιά, στου Βουρλιώτες του Δήμου Ανατολικής Σάμου, η οποία οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση αγνώστου μέχρι αυτή την στιγμή σε εμάς προσώπου.

Τόσο τα σημεία στα οποία εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, όσο και οι επικρατούσες στην ευρύτερη περιοχή κλιματολογικές συνθήκες, κατέστησαν εφικτή την ταχεία επέκταση τους, ενώ θα μπορούσαν υπό συνθήκες να έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ενώ στην περίπτωση του εμπρησμού, αναζητείται από τα αρμόδια όργανα της Υπηρεσίας μας ο ύποπτος στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ύστερα από τα ανωτέρω, υπενθυμιζεται ότι σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται οι κάθε είδους καύσεις, όταν οι καιρικές συνθήκες μπορούν να ευνοήσουν της εξέλιξη αυτών, ενώ επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση μετά το πέρας των έντονων καιρικών φαινομενων μόνο εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι όροι και οι προυποθέσεις των άρθρων 3 κ.ε. της υπ’ αριθ 09/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1923 Β’).

samos24.gr