Ηλεία: Δεκάδες αγροτοδασικές πυρκαγιές χθες στο νομό – Ανησυχία στην Πυροσβεστική.

Όλο και πιο κοντά στην πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρισκόμαστε στην Ηλεία, καθώς τα περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών είναι καθημερινά και σε μεγάλο αριθμό. Στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς βλέπουν από τη μια ότι αρκετοί πολίτες δεν είναι προσεκτικοί αγνοώντας βασικούς κανόνες που διέπουν τις υπαίθριες καύσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιστατικά όπου η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο και επεκτάθηκε. Από την άλλη καταγράφουν περιστατικά εμπρησμών εκ προθέσεως που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό ενόψει της θερινής περιόδου, όπως η χθεσινή πυρκαγιά στην Ανάληψη.

Είκοσι περιστατικά σε 24 ώρες

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, πως μόνο χθες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού κατέγραψαν είκοσι περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών. Δέκα ήταν στις περιοχές ευθύνης της Π.Υ. Πύργου και των Π.Κ. Κρεστένων και Αρχ. Ολυμπίας, πέντε στην Π.Υ. Αμαλιάδας και πέντε στην Π.Υ. Λεχαινών.
Ξεχώρισαν η πυρκαγιά στη Συντριάδα Πύργου τη νύχτα μέσα σε καλαμιώνες, η πυρκαγιά στην Ανάληψη, σε θερμοκήπια στο Καπελέτο, ενώ σε μια περίπτωση είχαμε και σύλληψη με αυτόφωρο για εμπρησμό εξ αμελείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, Συγκεκριμένα συνελήφθη ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στη θέση Γλυκόριζο στην τοπική κοινότητα Αγίου Ηλία, του δήμου Ήλιδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη. Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Κόπωση σε προσωπικό και μέσα

Ήδη από τον περασμένο μήνα ο αριθμός των συμβάντων σε αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Ηλεία ήταν αυξημένο. Ο Μάρτιος θύμισε μήνα της αντιπυρικής περιόδου. Παρά την κακοκαιρία και το κρύο τα περιστατικά ήταν πολλά. Από τη μια ο παγετός έχει “ξεράνει” την καύσιμη ύλη (καλάμια, βάτα κλπ) που εύκολα πλέον φουντώνουν, ενώ από την άλλη οι ελεγχόμενες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών που ξεφεύγουν σε παρακείμενες δασικές, είναι που έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Προσωπικό και μέσα ήδη καταπονούνται αρκετά, καθώς δεν έχουν προστεθεί οι εποχικοί αυτή την περίοδο και το βάρος πέφτει σε όλες τις υπηρεσίες που καλούνται να ενισχύσουν οι μία την άλλη ανάλογα τα περιστατικά.

Χθες πάντως σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσσηνίας δεν είχαμε μόνο μετακίνηση δυνάμεων αλλά και χρήση εναέριων μέσων κάτι που δεν συνηθίζεται για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η αντιπυρική υπό αυτές τις συνθήκες προμηνύεται δύσκολη και όλοι εύχονται να διαψευστούν…  Ηλεία: Δεκάδες αγροτοδασικές πυρκαγιές χθες στο νομό - Ανησυχία στην Πυροσβεστική

Πηγη:ilialive.gr