Γ. Αρτοποιός-Εκπρ. Πυροσβεστικής: Υπό απόλυτες προϋποθέσεις η καύση ξερών χόρτων για την αποφυγή πυρκαγιών.

Το κάψιμο των ξερών χόρτων στους αγρούς μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν δεν γίνει κάτω από απόλυτες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, να είναι δυνατή επίσης η διαβροχή υλικών, δηλαδή, πριν την καύση, να έχει κανείς στη διάθεσή του 200 lt νερό, ώστε, εάν υπάρξει η παραμικρή εστία φωτιάς να μπορεί να κατασβεστεί. Επίσης, θα πρέπει από την προηγούμενη ημέρα, να λαμβάνουμε γνώση των καιρικών συνθηκών. Μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, όσοι θέλουν να προχωρήσουν στην καύση, να κάνουν μία τύπου αντιπυρική ζώνη με αγροτικό μηχάνημα ή ακόμη και με μία τσάπα, για να μην ξεφύγει η πυρκαγιά. “Η άγνοια και η αμέλεια δεν πρέπει να υπάρχει πια”, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Έως τις 30 Απριλίου, η καύση ξερών χόρτων επιτρέπεται, θα πρέπει, ωστόσο, να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά την αντιπυρική περίοδο που φέτος ξεκινά την Πρωτομαγιά και σταματά την 31η Οκτωβρίου, το Πυροσβεστικό Σώμα, συστήνει, τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, να μην ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά. Να αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και να μην εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στο ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Να μην καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια, να μην πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

ertnews.gr