Λαντζόι Πύργου: Μαίνεται η πυρκαγιά – Στάχτη δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης – Μια σύλληψη για εμπρησμό εξ αμελείας.

Δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έγιναν στάχτη στην πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Λαντζόι Πύργου και κινήθηκε προς τον οικισμό του Αγ. Γεωργίου και την περιοχή του Αγ. Νικολάου.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr η πυρκαγιά προήλθε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, όπως η πλειοψηφία των περιστατικών αυτή την περίοδο και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα και επικράτησαν και στη συνέχεια. Μάλιστα έχει συλληφθεί ο δράστης και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπήρξε μεγάλη από την πρώτη στιγμή και στην κορύφωσή της έφτασε τους 70 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και 18 οχήματα, καθώς επίσης δύο αεροσκάφη Canadair και συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Π.Ε. Ηλείας, των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας που συνέδραμαν και με προσωπικό από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι φλόγες λόγω των ανέμων κινήθηκαν από το Λαντζόι προς τον οικισμό Αγ. Γεωργίου “σκαρφαλώνοντας” στις απόκρυμνες πλαγές σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή χωρίς προσβάσεις μέσα και σε αναγεννημένο δάσος.

Οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν καθώς η πυρκαγιά “έσπασε” σε τρία μέτωπα και αναγκάστηκαν να διασπαστούν και οι δυνάμεις.

Από την αρχή τέθηκαν επικεφαλής ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης.

Με την ενίσχυση των δυνάμεων με οχήματα και πυροσβέστες από όλη τη Δυτ. Ελλάδα, έφτασαν στην περιοχή ο αναπληρωτής Διοικητής Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας και διοικητής Π.Υ. Αχαΐας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης που ανέλαβε και τον κεντρικό συντονισμό.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και τώρα το βράδυ πιο ήπια αλλά υπάρχουν ακόμα σημεία που είναι επικίνδυνα.

Τρίτη χρονιά καίγεται το Λαντζόι

Η σημερινή πυρκαγιά είναι η τρίτη μεγάλη μέσα σε τρία χρόνια στην περιοχή του Λαντζοϊου. Το 2020 είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γραμματικό και κινήθηκε προς Χελιδόνι και Ηράκλεια.

Πέρυσι παράλληλα με τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το δήμο Αρχ. Ολυμπίας ξέσπασε πυρκαγιά και πάλι στο Γραμματικό.

Και σήμερα η φωτιά ξεκίνησε χαμηλά από την περιοχή του Γραμματικού και κινήθηκε προς τον Αγ. Γεώργιο Λαντζοϊου.

Η περιοχή λόγω και της λεκάνης απορροής του ποταμού Ενιππέα διατρέχει πλέον μεγάλους πλημμυρικούς κινδύνους καθώς έχει απογυμνωθεί από τη βλάστηση και τις δασικές εκτάσεις.

Η κατάσταση συνολικά με τις πυρκαγιές εκτός αντιπυρικής περιόδου είναι πλέον δραματική και οι υπηρεσίες εισηγούνται την άμεση απαγόρευση των υπαίθριων καύσεων καθώς οι πολίτες δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή και ήδη το κόστος για την δασοπυρόσβεση σε μια δύσκολη χρονιά για όλους, εκτινάσσεται και το καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο. Ήδη στα τέλη του Μάρτη και στις αρχές Απρίλη, δύο φορές έχει γίνει χρήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβάρυνση και του κόστους και των ωρών πτήσης μέσων και προσωπικού για την καταπόνηση. Και βέβαια δεν παραβλέπουμε την κόπωση του προσωπικού που αυτή την ώρα επιχειρεί χωρίς την προσθήκη των εποχικών και μετράμε στην Ηλεία ήδη ένα σοβαρό ατύχημα με πυροσβέστες και πυροσβεστικό όχημα που ευτυχώς δεν είχε τραγική κατάληξη. Λαντζόι Πύργου: Μαίνεται η πυρκαγιά - Στάχτη δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασηςΛαντζόι Πύργου: Μαίνεται η πυρκαγιά - Στάχτη δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασηςΛαντζόι Πύργου: Μαίνεται η πυρκαγιά - Στάχτη δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασηςΛαντζόι Πύργου: Μαίνεται η πυρκαγιά - Στάχτη δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης