Στην Κρήτη ο Υφ. Κλιματικής κρίσης και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Στο “τραπέζι” η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου – “Πονοκέφαλος” για την πυροσβεστική οι καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Αρχηγού Πτου Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη  07 Απριλίου 2022,  και ώρα 17:00’,  στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Επίσης την Παρασκευή 08 Απριλίου 2022 και ώρα 10:00’, θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49, Ηράκλειο) με θέμα «Την αποτελεσματικότερη συνεργασία και το συντονισμό ενόψει επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου».

Προειδοποιήσεις από την Πυροσβεστική, για τις καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ηρακλείου έχοντας ως στόχο, όπως αναφέρει, την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα 
όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται:
“Τονίζουμε ότι, πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.
Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας”!

Στην Κρήτη ο Υφ. Κλιματικής κρίσης και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής

Πηγη:cretalive.gr