Ο Πυροσβέστης που χαρίζει ζωή δίνοντας ένα κομμάτι από τον εαυτό του.

«Το θάρρος σώζει». Με το μότο των Πυροσβεστών ο Γιάννης Ιωαννίδης εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του σώζοντας και χαρίζοντας ζωές – «Δίνεις ένα κομμάτι από τον εαυτό σου και σώζεις μια ανθρώπινη ζωή».

Σε μία καθόλα ανθρώπινη πράξη, που “κρύβει” τεράστια κοινωνική ευαισθησία, προχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έγινε δότης μυελού των οστών και δώρισε απλόχερα ζωή σε έναν συνάνθρωπο του.

Όπως αφηγείται ο κ. Ιωαννίδης στο GRTimes, «το 2014 είχαμε ως Πυροσβεστικό Σώμα εκπαίδευση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο της οποίας, 10 πυροσβέστες δώσαμε δείγμα σε έναν αντικαρκινικό σύλλογο. Οκτώ χρόνια μετά μου τηλεφώνησαν από το «Όραμα Ελπίδας» και μου ανακοίνωσαν ότι είμαι ο μοναδικός 100% συμβατός δότης μυελού των οστών».

«Αν επισκεφτείς ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, η απόφαση είναι μονόδρομος»

Όσον αφορά τους ενδοιασμούς που είχε αρχικά ο κ. Ιωαννίδης για τη διαδικασία, εξομολογείται ότι τους προσπέρασε άμεσα και αποφασιστικά, καθώς αναλογίστηκε την αγωνία που βιώνει ένας ασθενής και η οικογένεια του, μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης. «Όποιος επισκεφτεί ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο και δει αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, θα πάρει αμέσως την απόφαση, βάζοντας στην άκρη τις δεύτερες σκέψεις», αναφέρει.

Πως μπορούν τέσσερις ώρες από τη ζωή σου, να αλλάξουν τη ζωή κάποιου άλλου

Ερωτηθείς για τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών ο έμπειρος πυροσβέστης γνωστοποιεί ότι «είναι μια απλή διαδικασία η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες και δεν ήταν καθόλου επίπονη. Μου χορηγήθηκε υποδόρια για 4 μέρες μια ουσία (αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας) με στόχο την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, από τον μυελό στο αίμα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η συλλογή τους σε ειδικό μηχάνημα, κατά το οποίο οι γιατροί έλαβαν από το αίμα τα κύτταρα που ήθελαν να συλλέξουν. Παράλληλα, δέκα ημέρες πριν από την συλλογή, ο ασθενής έκανε μια ιδιαίτερα βαριά χημειοθεραπεία με στόχο να καταστρέψει τον δικό του μυελό, για να δεχθεί τα δικά μου κύτταρα και από εκείνο το σημείο ήταν εξαρτημένος από μένα, οπότε καταλαβαίνεται ότι δεν μπορείς να κάνεις πίσω αν ξεκινήσεις τη διαδικασία».

«Το θάρρος σώζει»- Το λειτούργημα του Πυροσβέστη και η στάση ζωής που το «συνοδεύει»

Επιπροσθέτως ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στα αισθήματα που του γεννά η σωτηρία των συνανθρώπων του, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό το επάγγελμα του, το οποίο συνοδεύεται από μια στάση ζωής.

«Το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι λειτούργημα. Εξού και το μότο των Πυροσβεστών «Το θάρρος σώζει». Βάζουμε πάνω από την ασφάλεια μας την διάσωση του πολίτη».

Τέλος, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού τονίζει ότι «αποκτάς έναν άνθρωπο εξ αίματος, δίνοντας του τα κύτταρα σου, του προσφέρεις μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ο λήπτης είναι από το εξωτερικό και σε δύο μήνες θα ξέρουμε αν ήταν πετυχημένη η μεταμόσχευση. Θα ήθελα πάντως να τον γνωρίσω αν το επιθυμεί και εκείνος».

Αξίζει να αναφερθεί ο καθοριστικός ρόλος του Νοσοκομείου Παπανικολάου, του οποίου το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συντέλεσε στην επιτυχία της διαδικασίας, ενώ το ίδιο το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια που πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Αναδημοσίευση απο grtimes.gr