Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία ήδη έχουν δοκιμαστεί αρκετά με δεκάδες πυρκαγιές εκ των οποίων τρεις ανάλογης επικινδυνότητας και έκτασης με το καλοκαίρι. Στην Ηλεία μετράμε το τελευταίο δίμηνο τρεις τραυματισμούς πυροσβεστών και την απώλεια ενός πυροσβεστικού οχήματος και η ανησυχία για τα έως τώρα περιστατικά που προέρχονται από υπαίθριες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών είναι έκδηλη. Χθες επισκέφθηκε εκτάκτως το νομό Ηλείας ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος προκειμένου να έχει επαφές με τους διοικητές και το προσωπικό των υπηρεσιών αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις συσκέψεις με το προσωπικό στον Πύργο, κατέστησε σαφές πως δεν περισσεύει κανείς στην αντιπυρική περίοδο και πως όλοι θα δώσουν σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουν τα όποια περιστατικά προκύψουν στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Στις συσκέψεις με τους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού ήταν ακόμα παρόντες ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Χριστόφορος Μπόκας. Ιδιαίτερα για την Ηλεία, όπου ο κ. Πετρούτσος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την περιοχή, από την θητεία του εδώ ως διοικητής νομού, ως περιφερειακός διοικητής και ως συντονιστής, τέθηκαν επιμέρους θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην χθεσινή παρουσία του στο νομό προκειμένου να επισκεφθεί τις υπηρεσίες του νομού και να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Ο κ. Πετρούτσος επισήμανε πως ούτως ή άλλως η συνεργασία με όλους τους φορείς στην Ηλεία, από το παρελθόν είναι σε πολύ καλό επίπεδο. “Το τελευταίο διάστημα λόγω των πυρκαγιών που είχαμε στην περιοχή οι αγρότες, οι συμπατριώτες μας, καίνε τα λιόκλαρα και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες καμένες εκτάσεις στην περιοχή και να υπάρχει θέμα με τις πυρκαγιές ευρύτερα στο νομό Ηλείας. Έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις και το προηγούμενο διάστημα με τον κ. αντιπεριφερειάρχη, είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους διοικητές και με τον Υποστράτηγο τον κ. Ρουμελιώτη και με τον Ταξίαρχο και περιφερειάρχη τον κ. Μπόκα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις ενάρξεις των δασικών πυρκαγιών, που στο 90% ξεκινούν από γεωργικές εκτάσεις”.

Ο Υπαρχηγός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά. “Θέλω να πιστεύω ότι από 1 Μαΐου θα σταματήσουν να γίνονται καύσεις, κατά το παρελθόν και ως διοικητής που ήμουν εδώ στην Ηλεία, την 1 Μαΐου σταματούσαν οι ενάρξεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή μέχρι τις 30 Απριλίου, γιατί δεν μπορούν να απαγορευτούν οι καύσεις, είναι να παίρνουν μέτρα και όταν έχουν ανέμους στην περιοχή να μην καίνε τα λιόκλαρά τους. Να έχουν μαζί τους ένα βυτίο με νερό, να παίρνουν άδεια από την πυροσβεστική υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που θα κάψουν και να καίνε όσο μπορούν το πρωί και όχι μετά τις 12.00. Αν είναι επίσης κοντά σε δασικές εκτάσεις, αν μπορούν να τα μεταφέρουν και να κάνουν άροση γύρω από την δασική έκταση έτσι ώστε να μην έχουμε κίνδυνο με σπίθες να επεκταθεί η φωτιά. Και όταν τελειώνουν τις καύσεις να σβήνουν τα υπολείμματα. Αυτό είναι το χειρότερο που μας απασχολεί. Ότι αφήνουν τα υπολείμματα και βάζει λίγο αεράκι και το βράδυ έχουμε πυρκαγιά σε δασική έκταση”.

Ο κ. Πετρούτσος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των δυνάμεων ενόψει αντιπυρικής περιόδου σχολιάζοντας πως θα υπάρξει ενίσχυση. “Οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν, δημιουργείται ένα καινούργιο τμήμα στο νομό Αχαΐας με έδρα τον Αραξο, δασοκομάντος, τα οποία θα επιχειρούν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, θα κινούνται με ελικόπτερο και αν χρειαστεί θα κινούνται και με οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Τα εναέρια μέσα θα είναι τα ίδια που ήταν και πέρυσι και πιθανό να υπάρξει και κάτι παραπάνω” είπε ο Υπαρχηγός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα των εναέριων μέσων που έως πέρυσι νοικιάζονταν από την Ρωσία και την Ουκρανία τόνισε πως έχουν αντικατασταθεί με άλλα και έχουν υπογραφεί και οι σχετικές συμβάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος που συμμετείχε στη σύσκεψη εξήρε την συχνή παρουσία τόσο του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου στην Ηλεία, όταν και των υπόλοιπων ανώτατων αξιωματικών του Υποστρατήγου κ. Ρουμελιώτη και του Ταξίαρχου κ. Μπόκα. “Θεωρώ ότι αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα. Πρώτον, το άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει και το αμέριστο ενδιαφέρον τους, το δεύτερο όμως θα έλεγα ότι είναι λυπηρό για εμάς. Γιατί καταδεικνύει στο μέγιστο βαθμό, την επικινδυνότητα που εμφανίζουμε ως περιοχή, την οποία επικινδυνότητα πολλοί από τους συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα δεν την έχουν αντιληφθεί, παρότι στο παρελθόν και το 2007 αλλά και προσφάτως το περασμένο καλοκαίρι, την πληρώσαμε και το βιώσαμε όλοι με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το έχω ξαναπεί, γίνομαι κουραστικός, θα συνεχίσω όμως να το λέω, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει, να γίνει ενσυναίσθηση όλων μας ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κίνδυνο. Η περιοχή μας, η Ηλεία έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις, δύσβατα τα σημεία, δύσκολα προσβάσιμα και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και αυτό όλοι θα πρέπει να το συναισθανθούμε, έτσι ώστε να αποφεύγουμε αμελείς συμπεριφορές από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς” σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

ilialive.gr