Ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών δίνει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν το περυσινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές «οδηγούν» την κυβέρνηση σε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να καταρτιστεί από τους αρμοδίους της κυβέρνησης και του Πυροσβεστικού Σώματος ένας πλήρης φάκελος που θα περιλαμβάνει όλες τις ελλείψεις που υπήρξαν το περυσινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε επίγεια και εναέρια μέσα.

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν στο emea.gr, ότι το Π.Σ. θα ενισχυθεί με άνδρες και γυναίκες τόσο με συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου, αλλά και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αναφορικά με τα επίγεια και εναέρια μέσα, αναμένεται η αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ δεδομένη θεωρείται η ισχυρή ενίσχυση των εναέριων μέσων είτε με αγορά είτε με ενοικίαση σύγχρονων αεροσκαφών. Σχετικά με την αγορά αεροσκαφών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι έχει δώσει εντολή στους αρμοδίους του Π.Σ. να κάνουν έρευνα προκειμένου να υπάρξει αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Να σημειωθεί, ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στη χώρα μας από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας ήταν πολύ αυξημένες. Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως τις 9 Απριλίου 2022 καταγράφεται μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Εξίσου ανησυχητική, σύμφωνα με το meteo, είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα μας, η οποία φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Αντιπυρικά πρόγραμμα σε εξέλιξη

Ήδη, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπυρικά προγράμματα σε όλη τη χώρα. Ένα από τα βασικά προγράμματα, με την ονομασία «Δρυάδες», υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε στενή συνεργασία με τον Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ για να γίνει ταχύτερα και θα είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος είναι να αφαιρεθεί καύσιμη ύλη από τα δάση, να γίνει αραίωση κλαδιών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

Μεταξύ των «κόκκινων» περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι Κουκουναριές στη Σκιάθο, το Δάσος της Νέας Επιδαύρου, το Πευκοδάσος στη Λούτσα Πρεβέζης, το Πευκάλι Κορινθίας, τα μεγάλα περιαστικά δάση στην Αττική, η περιοχή στον Μαραθία Ζακύνθου και οι περιοχές στο βαθύ της Σάμου και στο Καρλόβασι. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη Χαλκιδική όπου αναμένεται να γίνει και ειδική άσκηση.

Παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα, με την ονομασία «Αntinero», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά αποκλειστικά δασικές περιοχές. Το πρόγραμμα προβλέπει καθαρισμό σε δάση σε Πειραιά, νησιά Αττικής, Ανατολική και Δυτική Αττική, Ηλεία, Κεφαλονιά, Γιάννενα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Εύβοια, Μαγνησία, νησιά Αν. Αιγαίου, Λάρισα, Καρδίτσα, Πιερία, Χαλκιδική, Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Έβρο, Ξάνθη και Ροδόπη.

Συνολικά από τις 7 έως τώρα προσκλήσεις που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ για το «Antinero», προϋπολογισμού 37.500.000 ευρώ, προβλέπεται καθαρισμός σε 35.000 στρέμματα δάσους, σε 14.000 χλμ. συντήρηση, επισκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, σε 300 χλμ. συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.