ΛΕΑ: Ξέρεις πότε μπορείς να σταματήσεις και πώς;

Η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης απαγορεύεται για όλα τα οχήματα. Σε αυτή τη λωρίδα μπορείς να μπεις για 3 συγκεκριμένους λόγους.

Προσδιορίζει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει η ονομασία της. Είναι μια λωρίδα για έκτακτες μετακινήσεις και απαγορεύεται ρητά η κίνηση από οποιοδήποτε όχημα, εκτός από αυτά επείγουσας ανάγκης, όπως τα ασθενοφόρα, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο δεν πρέπει να μπαίνει στη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Στη ΛΕΑ μπορεί να πατήσει κάποιος αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, στις 3 παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Αν σας σταματήσει η Τροχαία
  • Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας


Τι κάνουμε για να μπούμε στη ΛΕΑ

  • Εφόσον έχετε κάποιο πρόβλημα, πριν μπείτε στη ΛΕΑ ανάψτε τα αλάρμ και παρκάρετε όσο πιο δεξιά γίνεται και σταματάμε πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες δεξιά.
  • Βγείτε από το όχημα και φροντίστε αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να αποβιβαστούν μόνο από τις δεξιές πόρτες και να βρεθούν πίσω από τη μεταλλική μπάρα ασφαλείας.
  • Μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να επισκευάσετε μόνοι σας το αυτοκίνητο.
  • Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης από τη πλησιέστερη συσκευή επείγουσας ειδοποίησης ή το κινητό σας τηλέφωνο και δώστε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Σε περίπτωση που εσείς ή ο συνεπιβάτες δεν μπορείτε να βγείτε από το όχημα παραμένετε μέσα σε αυτό πάντα δεμένοι με τη ζώνη ασφαλείας.

H ΛΕΑ απαγορεύεται για να μιλήσεις στο κινητό ή να πας τουαλέτα

Χρήση της ΛΕΑ δεν επιτρέπεται για να μιλήσουμε στο κινητό τηλέφωνο, να πάμε τουαλέτα ή να ξεκουραστούμε, καθώς δεν αποτελούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν σας σταματήσει η Τροχαία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει το φλας και τα αλάρμ σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

ΛΕΑ: Ξέρεις πότε μπορείς να σταματήσεις και πώς;Φωτογραφία αρχείου

Πηγη: gocar.gr