Θέματα φύλαξης της περιοχής και απαγόρευσης εισόδου στο Φοινικόδασος σε περιόδους κατά τις οποίες υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά, αλλά και της απομάκρυνσης των επισκεπτών και λουόμενων σε περίπτωση πυρκαγιάς, συζητήθηκαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εμπλεκόμενους φορείς, υπό το συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή.

Μεταξύ άλλων ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον συντονισμό σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και συντονισμένες δράσεις για την πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, όπως θέματα συντήρησης και καθαρισμού του Φοινικόδασους.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης: «Την καλοκαιρινή περίοδο δυστυχώς κάθε χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πλήθος πυρκαγιών. Στο πρόσφατο παρελθόν η περιοχή επλήγη ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές και μάλιστα κινδύνεψαν συνάνθρωποί μας. Προκειμένου να μη βρεθούμε στην ίδια θέση κάναμε σήμερα αυτή την συνάντηση, ώστε καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες, που του αναλογούν βάσει των αρμοδιοτήτων και να προχωρήσουμε άμεσα στις παρεμβάσεις, που χρειάζονται, ώστε να προστατευθούμε από τις πυρκαγιές».

Ενημέρωση

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, προς αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς, ενημερώνει σχετικά με διατάξεις που αφορούν στους πολίτες και συγκεκριμένα τους καλεί για τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων, όπως έχουν υποχρέωση μέχρι την 30η Απριλίου 2022. Δηλαδή: «Καθαρισμό ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός σχεδίων και οικισμών, σε υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, σε κλάδεμα της κόμης των δέντρων και σε απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών».

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων αυτών, προβλέπεται η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο Δήμο και η επιβολή κυρώσεων και προστίμων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Επίσης μεταξύ άλλων απαγορεύεται το κάπνισμα σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών και η χρήση ψησταριών από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου. Απαγορεύεται η απόρριψη ή φύλαξη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, όπως και η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας καθ’ όλη της διάρκεια του έτους.

cretanews.gr