Δασοκομάντος: Η επιστροφή των επίλεκτων στης μάχη με τις φλόγες

Δασοκομάντος: Η επιστροφή των επίλεκτων στης μάχη με τις φλόγες
24/04/2022

Δασοκομάντος: Η επιστροφή των επίλεκτων στης μάχη με τις φλόγες.

Στόχος να ριχθούν στη μάχη το αργότερo στις αρχές Ιουνίου, στελεχώνοντας έξι διαφορετικές αερομεταφερόμενες ομάδες σε όλη τη χώρα.

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 (σ.σ. ξεκινάει την 1η Μαΐου) και οι μνήμες από το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι είναι ακόμα πολύ νωπές. Ο μεγάλος φετινός στόχος δεν είναι άλλος από τα να μην επαναληφθούν λάθη και να βελτιωθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Ένα από τα νέα –αν και όχι άγνωστα στην Ελλάδα- «όπλα» που φέτος θα ριχτούν στη μάχη, μετά από σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, είναι οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Ο λόγος για τους «δασοκομάντος», ένα σώμα που είχε ιδρυθεί το μακρινό καλοκαίρι του 1993 (σ.σ. βασιζόμενοι σε ανάλογες ομάδες από ΗΠΑ και Καναδά) και είχε συνδράμει σημαντική στην κατάσβεση πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Η κατάργηση, ωστόσο, της Δασικής Υπηρεσίας (σ.σ. που μέχρι τότε είχε και την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης) είχε ως αποτέλεσμα οι «δασοκομάντος» να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας λίγο πριν την το 2000. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι στην πρώτη γενιά των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων είχαν ενταχθεί πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (σ.σ. καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι κ.ά.) με γνώση των δυσκολιών του δάσους και είχαν κερδίσει με το έργο τους τον σεβασμό όλων των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησαν σε περίπου 1.000 κατασβέσεις, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Διαβάσετε ολο το κείμενο στο newsbeast.gr

Don't Miss

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο επί της οδού Προφήτου Δανιήλ στον Ταύρο

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο επί της οδού Προφήτου Δανιήλ στον Ταύρο

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης σε υπαίθριο χώρο επί
Πυροσβεστική: 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πυροσβεστική: 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/25-08-2025 έως Ω/18:00/26-08-2025 εκδηλώθηκαν 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις