Δασοκομάντος: Η επιστροφή των επίλεκτων στης μάχη με τις φλόγες.

Στόχος να ριχθούν στη μάχη το αργότερo στις αρχές Ιουνίου, στελεχώνοντας έξι διαφορετικές αερομεταφερόμενες ομάδες σε όλη τη χώρα.

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 (σ.σ. ξεκινάει την 1η Μαΐου) και οι μνήμες από το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι είναι ακόμα πολύ νωπές. Ο μεγάλος φετινός στόχος δεν είναι άλλος από τα να μην επαναληφθούν λάθη και να βελτιωθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Ένα από τα νέα –αν και όχι άγνωστα στην Ελλάδα- «όπλα» που φέτος θα ριχτούν στη μάχη, μετά από σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, είναι οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Ο λόγος για τους «δασοκομάντος», ένα σώμα που είχε ιδρυθεί το μακρινό καλοκαίρι του 1993 (σ.σ. βασιζόμενοι σε ανάλογες ομάδες από ΗΠΑ και Καναδά) και είχε συνδράμει σημαντική στην κατάσβεση πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Η κατάργηση, ωστόσο, της Δασικής Υπηρεσίας (σ.σ. που μέχρι τότε είχε και την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης) είχε ως αποτέλεσμα οι «δασοκομάντος» να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας λίγο πριν την το 2000. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι στην πρώτη γενιά των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων είχαν ενταχθεί πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (σ.σ. καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι κ.ά.) με γνώση των δυσκολιών του δάσους και είχαν κερδίσει με το έργο τους τον σεβασμό όλων των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησαν σε περίπου 1.000 κατασβέσεις, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Διαβάσετε ολο το κείμενο στο newsbeast.gr