Εθελοντές δασοπυροσβέστες γίνονται τα «μάτια» της Πυροσβεστικής.

Από την Κυριακή 1η Μαΐου αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, εκατοντάδες εθελοντές διαθέτουν το χρόνο τους για την επιτήρηση του δάσους και γίνονται τα “μάτια” της πυροσβεστικής μόλις δουν καπνό. Παρακολουθήσαμε τις προετοιμασίες, που κάνουν οι εθελοντές της ομάδας ΕΔΟΜΑΚ του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Η ομάδα εθελοντών πολιτικής προστασίας του δήμου Νεάπολης Συκεών προετοιμάζεται για την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Από την 1η Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου 22 ομάδες εθελοντών συνδράμουν το έργο της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

Η βασική δουλειά ενός δασοπυροσβέστη είναι η περιπολία στο δάσος. Όταν εντοπίσει κάποια επικίνδυνη εστία για πρόκληση πυρκαγιάς ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Ο Στέλιος Βαϊρλής είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης από το 1996 και υπήρξαν φορές που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Πριν αναλάβουν δράση οι εθελοντές, εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα αναλαμβάνει την επιτήρηση του τομέα που της έχει ανατεθεί. Οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν στη διάθεσή τους έξι οχήματα που προμηθεύτηκαν οι δήμοι, μέσω διασυνοριακών προγραμμάτων Interreg.

Επί έξι μήνες οι εθελοντές περνούν ατέλειωτες ώρες, προσέχοντας το δάσος.

Πηγη: ertnews.gr