Σ. Τσιουγκρής: Εθελοντές πυροσβέστες έτοιμοι για όλα.

Αρχή της αντιπυρικής περιόδου από 1ης Μαΐου. Μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα (Π/Σ) σε πλήρη ετοιμότητα και οι 4.500 εθελοντές πυροσβέστες, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ, τον κο Σεραφείμ Τσιουγκρή, εθελοντή πυρονόμο, 2.500 νέοι συνάδελφοι του αποφοίτησαν πρόσφατα ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία και προκαλεί χαρά, καθώς, όπως είπε, αποτυπώνει τη διάθεση των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών να υπηρετήσουν στο Π/.Σ. και να προσφέρουν εθελοντικά.

«Είμαστε φιλότιμος λαός, θέλουμε να προσφέρουμε στα δύσκολα» είπε. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(27-4-2022) τόνισε ότι «Η διαφορά είναι ότι όταν επιλέξεις να είσαι εθελοντής πυροσβέστης, προσφέρεις οργανωμένα, συγκροτημένα, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που έχει αυτό το είδος εθελοντισμού». Πρόκειται, σύμφωνα με τον κο Τσιουγκρή, για μια δράση διαφορετική από άλλες εθελοντικές δράσεις, όταν προσφέρει κάποιος στο κοινό καλό. «Είμαστε μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, ανήκουμε εκεί, άμισθα, είμαστε δηλαδή προσωπικό του Π/Σ» εξηγεί ο έμπειρος πρόεδρος και σημειώνει πως είχε συνάντηση με τον αντιστράτηγο κο Ράπανο, μια «σημαντική συνάντηση» όπως είπε που «σηματοδοτεί μια νέα σχέση μεταξύ των εθελοντών και των μονίμων πυροσβεστών».

Σύμφωνα με τον κο Τσιουγκρή το ενδιαφέρον του Αρχηγού ήταν μεγάλο και η διάθεσή του για την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν τις προηγούμενες χρονιές ειλικρινής προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των εθελοντών, κάτι, που, όπως είπε ο κος πρόεδρος, δεν το είχαν διαπιστώσει τις προηγούμενες χρονιές.

«Για να υπάρξει βελτίωση του θεσμού θα πρέπει να παρέχει η πολιτεία στους εθελοντές πυροσβέστες τα βασικά για να επιχειρήσουν» σημείωσε ο έμπειρος πρόεδρος και τόνισε: «Χρειαζόμαστε μέτρα ατομικής προστασίας, μέχρι πρόσφατα τα πληρώναμε από την τσέπη μας αυτά, μιλάμε για ένα κόστος που αγγίζει τα 1500 ευρώ και σε εποχές δύσκολες δέκα και πλέον χρόνια ένας εθελοντής δεν μπορούσε να τα προμηθευτεί μόνος του

«Να γίνουμε περισσότερο προσεχτικοί όλοι» προέτρεψε με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τόνισε ότι: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει Χάρτη Επικινδυνότητας, να τον παρακολουθούμε και να είμαστε προσεκτικοί και ανάλογα να συμπεριφερόμαστε.

Να μην κάνουμε ο,τιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Να μην κάνουμε ο,τιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Να είμαστε υποψιασμένοι. Αν συμβεί κάτι δύσκολο, να ελεχθεί, αν ανοίξει μια πυρκαγιά δεν ελέγχεται εύκολα» είπε.
Χαρακτήρισε δε τον εξοπλισμό που διαθέτουν επαρκή και σύγχρονο.

Είπε πως για πρώτη φορά υπάρχει η πρόβλεψη από το ΠΣ οι νέοι εθελοντές πυροσβέστες να πάρουν τα στοιχειώδη: Φόρμα πυροσβεστική, άρβυλα και κράνος για να μπορέσουν αν χρειαστεί να επέμβουν σε δασική πυρκαγιά. «Σε αυτό το κομμάτι είναι καλυμμένοι».
Ευχήθηκε κι εκείνος να είναι μια περίδος χωρίς πυρκαγιές, τονίζοντας ότι «Παντού, οπουδήποτε, είναι αδιανόητο το καλοκαίρι να ανάβεις φωτιά στην ύπαιθρο.

Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα από πυρκαγιές που ξεκίνησαν από μια ηλεκτροκόλληση στην ύπαιθρο, αδιανόητο. Να ξεχάσουμε τέτοιες συμπεριφορές για να έχουμε ένα ασφαλές και ήσυχο καλοκαίρι».

Τέλος μιλώντας για την επιλογή να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης μέσα από τη δική του εμπειρία είπε: «Είναι ένας ιδιαίτερος εθελοντισμός. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Πρέπει να εκπαιδεύεσαι διαρκώς. Είναι η διάθεση προσφοράς. Ειδικά στην επαρχία που ξέρεις ότι προστατεύεις τον τόπο, την πόλη, την κοινωνία που ζεις.

Θέλεις να το προσφέρεις συντεταγμένα και οργανωμένα για να μην δημιουργήσεις προβλήματα στους πυροσβέστες, όταν πάμε να βοηθήσουμε και δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε.» είπε σημειώνοντας πως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πρακτική μαθαίνει ο εθελοντής κι άλλα που είναι χρήσιμα στην καθημερινότητά του, για παράδειγμα η βοήθεια σε ένα τροχαίο.

Σ. Τσιουγκρής: Εθελοντές πυροσβέστες έτοιμοι για όλα

Πηγη: ertnews.gr