Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την αντιπυρική περίοδο.

Συνεδρίασε το συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Τη δεύτερη συνεδρίασή του εντός του μήνα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το όργανο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, με τη συμμετοχή του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Αρβανίτη, του Προέδρου της ΔΕΥΑ κ. Νίκου Μαρούντα, του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Κώστα Μπαλκάμου, του κ. Αναστασίου Κοτσώνη που εκπροσώπησε τον Διοικητή Π.Υ. Ηλείας, του Προϊσταμένου του Π.Κ. Ολυμπίας κ. Ηλία Δουζένη, του μετεωρολόγου – ειδικού Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Θοδωρή Κονδύλη, του Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιάννη Πετρόπουλου, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων.

Ο κ. Γεωργιόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι αν και ξεκινά η αντιπυρική περίοδος δεν έχουν γίνει ακόμη οι εποχικές εργασίες που απαιτούνται για την προστασία της περιοχής, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχει επισημάνει σε επαφές ή επικοινωνία του με υπουργούς και αρμόδιους φορείς ότι οι συνθήκες ήδη είναι επικίνδυνες, όπως φαίνεται από τις δεκάδες πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων.

Το μόνο που έχει διασφαλιστεί, τόνισε ο Δήμαρχος, είναι κάποιες εργασίες καθαρισμών, ο προϋπολογισμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. «Είχαμε από τον περασμένο Νοέμβριο τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά μας για μια μελέτη αντιπυρικης προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν προχωρήσει κάποιες γενικότερες παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, πριν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκότερες για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ο κ. Αρβανίτης εξήρε τη συμβολή του Δημάρχου στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την πυρκαγιά, ιδίως τις προσπάθειές του για ένα Ειδικό Σχέδιο Αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής. Εστίασε στις συνέπειες της αμέλειας, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα ενώ πρότεινε την έγκαιρη συνδρομή του Στρατού για την ενίσχυση των περιπολιών στα δάση.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πυρκαγιά του 2021 αλλά και τις κλιματικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη χλωρίδα και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής παρουσιάστηκαν από τον κ. Κονδύλη, ενώ σημαντικές επισημάνσεις για την πρόληψη και τη σωστή προετοιμασία έγιναν από τους εκπροσώπους της Π.Υ.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την αντιπυρική περίοδοΣε ετοιμότητα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την αντιπυρική περίοδοΣε ετοιμότητα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την αντιπυρική περίοδο

Πηγη: ilialive.gr