Πυρκαγιές: Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για όσους διαμένουν κοντά στις εστίες.

Οι πυρκαγιές είναι γνωστό ότι προκαλούν αυξήσεις στα αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακά επεισόδια στους ανθρώπους που ζουν κοντά στις εστίες της φωτιάς. Νέα καναδική έρευνα δείχνει ότι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου και είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. «Είδαμε ένα σταθερό σήμα για τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων που ζουν κοντά σε πυρκαγιές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Scott Weichenthal, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Εργασιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. «Γνωρίζουμε ότι μια ολόκληρη σειρά καρκινογόνων ουσιών απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αυτούς τους καρκίνους». Πυρκαγιές: Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για όσους διαμένουν κοντά στις εστίεςΟι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν σε δάση και λιβάδια και συχνά προκαλούνται από πυρκαγιές που αφήνονται χωρίς επίβλεψη, αναμμένα αποτσίγαρα, σπινθήρες από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή εμπρησμό. Τείνουν να συμβαίνουν σε παρόμοια μέρη, επομένως οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές μπορούν να εκτίθενται συνεχώς στους δυνητικούς καρκινογόνους ρύπους των δασικών πυρκαγιών, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ακόμα χειρότερα, «οι πυρκαγιές συμβαίνουν πιο συχνά, καλύπτουν μεγαλύτερες εκτάσεις της χώρας και η εποχή των πυρκαγιών ξεκινά νωρίτερα», είπε ο Weichenthal. Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή, εκτιμά. Για τη μελέτη, ο Weichenthal και οι συνάδελφοί του (συμπεριλαμβανομένης της διδακτορικής φοιτήτριας Jill Korsiak, που ηγήθηκε της ανάλυσης), παρακολούθησαν δεδομένα 20 ετών για περισσότερους από 2 εκατομμύρια Καναδούς προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το πώς οι πυρκαγιές επηρεάζουν τον κίνδυνο των ανθρώπων για συγκεκριμένους καρκίνους.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να εξετάσει συγκεκριμένες τοξίνες στον καπνό που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. «Οι πυρκαγιές μολύνουν επίσης το νερό, το έδαφος και τον αέρα των εσωτερικών χώρων», σημείωσε ο Weichenthal.

Η Δρ Mary Prunicki, η οποία ανασκόπησε τη νέα μελέτη, τόνισε ότι «γνωρίζουμε περισσότερα για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των πυρκαγιών παρά για τις μακροπρόθεσμες». Η ίδια διευθύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έρευνα για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και την Υγεία στο Κέντρο Έρευνας Αλλεργιών Sean N. Parker στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Την ημέρα και τις ημέρες αμέσως μετά από μια πυρκαγιά, υπάρχει μια αύξηση στις επισκέψεις στα νοσοκομεία για κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και άλλες πνευμονικές παθήσεις, είπε η Prunicki.

«Υπάρχει μια ισχυρή βιβλιογραφία που δείχνει αύξηση των καρδιακών προσβολών, των καρδιακών ανακοπών και των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ εκείνωνπου έχουν εκτεθεί στον καπνό της πυρκαγιάς, ειδικά όσων έχουν προϋπάρχουσα πάθηση», εξήγησε. Οποιοσδήποτε ζει κοντά στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς μπορεί να έχει κάψιμο στα μάτια, ρινική καταρροή, βήχα και/ή δυσκολία στην αναπνοή. Το τι ακριβώς υπάρχει στον καπνό εξαρτάται από το τι καίγεται, είπε η Prunicki, αλλά «γενικά, οι πυρκαγιές περιέχουν μικρά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου 2022 του The Lancet Planetary Health.

Πηγη: healthweb.gr