Ενισχύεται με εποχικούς πυροσβέστες η Σάμος.

Περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες θα έχει φέτος το νησί της Σάμου στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος, που συνοδεύει τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη κατά την περιοδεία του σε Σάμο, Κω και Ρόδο.

Συνολικά στο νησί υπηρετούν 100 μόνιμοι πυροσβέστες και 100 εποχικοί, ωστόσο φέτος στους εποχικούς θα προστεθούν άλλοι 13. Οι 13 αυτοί εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονταν στην λίστα με τους επιλαχόντες κι έπειτα από τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της δημιουργίας του σώματος των δασοκομάντος, απορροφήθηκαν.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο, Αλέξιο Ράπανο πραγματοποίησαν αυτοψία σήμερα στο νησί, ενώ βρέθηκαν στο Ηραίο της Σάμου για να επιβλέψουν τους καθαρισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στη Σάμο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα νησί πολύ ευάλωτο στις δασικές πυρκαγιές, ωστόσο προσέθεσε ότι στοχεύουν, με βάση το νέο δόγμα του υπουργείου, με άμεσες παρεμβάσεις και περισσότερη πρόληψη να περιορίσουν τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών. « Διαμορφώνουμε ένα νέο δόγμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης θέτοντας στο επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, εάν προκύψει πυρκαγιά στο νησί. Είδα πάθος, αποφασιστικότητα και επιμονή στον στόχο, έτσι ώστε όλοι μαζί ως μια οικογένεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όποτε προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εποχικών πυροσβεστών στο νησί, καθώς στους 100 εποχικούς πυροσβέστες προστίθενται άλλοι 13, ενώ οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι 100 και επισήμανε ότι και φέτος θα υπάρχουν 2 ελικόπτερα στο νησί.

Όπως είπε, στις 2 Ιουνίου πρόκειται να φτάσει στο νησί ένα ελικόπτερο Augusta Bell, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυροσβέστες για άμεση επέμβαση στα συμβάντα, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και 3 τόνους νερού και προσέθεσε ότι το δεύτερο ελικόπτερο, ένα μεσαίου τύπου, Mi-8 υδροφόρο με κάδο, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Σάμο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. «Είμαστε εδώ, γνωρίζουμε τα προβλήματα και στηρίζουμε και τους πυροσβέστες μας και την τοπική δουλειά», είπε ο κ. Ράπανος,

Ο κ. Στυλιανίδης στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι) και επίσκεψη στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Καρλοβασίου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την πυροσβεστική υπηρεσία Σάμου και έπειτα πήρε μέρος σε σύσκεψη στον δήμο Ανατολικής Σάμου. «Οι πυροσβέστες εδώ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ότι προκύψει στην αντιπυρική περίοδο. Θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και με εναέρια μέσα κι ό,τι άλλο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Λίγο αργότερα ο κ. Στυλιανίδης παρακολούθησε την τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντές πυροσβέστες του δήμου Ανατολικής Σάμου από αδελφοποιημένο δήμο της Γερμανίας.

Ο υπουργός μετέβη το απόγευμα στην Κω όπου συνεχίζει την περιοδεία του και επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού. Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα τρία αυτά νησιά έχουν σκοπό τη βελτίωση όλων των φορέων στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Ο υπουργός τόνισε ότι φέτος ενισχύονται τα εναέρια μέσα, ενώ θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην πρόληψη, αλλά και στην προετοιμασία/ετοιμότητα. «Έχει αλλάξει το δόγμα και κινούμαστε περισσότερο στην πρόληψη, παρά στην καταστολή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος. Έχουμε περάσει σε μία πιο επιστημονική τεκμηρίωση και των αναλύσεών μας και των δεδομένων για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί επί του πεδίου, αλλά τις πυρκαγιές δεν τις σβήνουν, ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε τα προληπτικά μέτρα. Τις σβήνετε εσείς, εσείς είστε οι ήρωες επί του πεδίου , η αναγνώριση και η εκτίμηση της κοινωνίας πρέπει να είναι προς τα πρόσωπά σας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι χρειάζεται η κοινωνία, οι πολίτες, να είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο τριών κατευθύνσεων. «Θέλουμε κάθε πολίτη σύμμαχο, πρώτον για να μην προκαλούνται πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, καθώς το 95% των πυρκαγιών είναι από ανθρώπινη αμέλεια, δεύτερον για να έχουμε τον πολίτη δίπλα μας για ενημέρωση αντί να είναι παρατηρητής, και τρίτον σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε οργανωμένες απομακρύνσεις πληθυσμού να έχουμε την πειθαρχία που χρειάζεται για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, είτε από πυρκαγιά, είτε από άλλο λόγο», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης μέχρι και αύριο το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Κω πραγματοποιώντας σύσκεψη με τους φορείς του νησιού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μεταβεί στην Ρόδο, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 22 Μαϊου .  Ενισχύεται με εποχικούς πυροσβέστες η Σάμος

Πηγη: zougla.gr