Την εκτίμηση πως θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί της Κω εξέφρασε το Σάββατο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, για την αντιπυρική περίοδο.

Ο κ. Στυλιανίδης συμμετείχε σε σύσκεψη με το δήμαρχο της Κω και άλλους φορείς του νησιού, καθώς και επίσκεψη στο χωριό της Ζιάς, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, για να επιβλέψουν την διοργάνωση της άσκησης προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού που προετοιμάζεται από τους φορείς του νησιού.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτοψία στην περιοχή Ζιά, μια περιοχή τόσο όμορφη και πολύ τουριστική, με υψηλή όμως επικινδυνότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ξεκινήσαμε μελέτες, υπάρχει ομάδα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου για να τελειώσει η μελέτη τις επόμενες μέρες. Ήδη προετοιμάζεται και μια άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά αμέσως μετά την μελέτη σε συνεργασία και με τον δήμο, θα προτείνουμε κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα των επισκεπτών να μπορούν να φύγουν οργανωμένα δίχως να υπάρξει κάποιο δυσάρεστο περιστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «κομβικής σημασίας» και τόνισε ότι θα λάβουν όσα προληπτικά μέτρα χρειάζονται.

«Πέραν του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού χρειάζεται κατά την μεταβατική περίοδο να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο δήμαρχος γνωρίζει κι έχει τις ίδιες αγωνίες με όλους μας και γι΄ αυτό με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και με τη δική μας συνδρομή με μελέτες νομίζω ότι θα έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα στις αποφάσεις, έτσι ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε τον κίνδυνο σε περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς σε αυτή την περιοχή», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, αναφέρθηκε στην ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στο νησί.

«Πρέπει να παράξουμε ένα αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, μεσομακροπρόθεσμος. Αυτό που επείγει είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν και να διευκολύνουν και τους συμπατριώτες μου τους επιχειρηματίες και κυρίως τους χιλιάδες επισκέπτες. ‘Αρα, θεωρώ ότι αυτό που ξεκινήσαμε φιλόδοξα τους προηγούμενους μήνες θα πρέπει γρήγορα να λάβει σάρκα και οστά ως ένα παραδοτέο για να αναλάβουμε δράση κι εμείς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι κρίσιμο σε αυτή τη διαδικασία ο καθένας να αναγνωρίζει τον δικό του ρόλο και τη δική του σπουδαιότητα.

Θεωρώ ότι έχουμε μια άριστη συνεργασία κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, συνεχίζει την περιοδεία του στην Ρόδο, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή, 22 Μαΐου.

cnn.gr