Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσονται οι φωτιές από αμέλεια στην Ελλάδα, με την Πυροσβεστική να παίρνει σχετικά μέτρα.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση, προκειμένου να μπει «φρένο» σε πυρκαγιές που εκδηλώνονται από αμέλεια και έρχονται πρώτες, σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 90%-95%.

Χαρακτηριστική είναι η φράση αξιωματικού της Πυροσβεστικής στο iefimerida.gr, πως «αν για πέντε μέρες δεν καίγαμε τίποτα -καύση στην ύπαιθρο- θα είχαμε δραστική μείωση των πυρκαγιών».

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας και της φιλοσοφίας που επικρατεί μέχρι σήμερα, εφαρμόζονται συγκεκριμένες πυροσβεστικές διατάξεις έτσι, ώστε να λειτουργήσει το δόγμα της πρόληψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021 έως σήμερα έχουν επιβληθεί 680 διοικητικά πρόστιμα και έχουν βεβαιωθεί περίπου μισό εκατομμύριο παραβάσεις.

Αυτά τα πρόστιμα προβλέπονται βάσει δύο πυροσβεστικών διατάξεων, αυτή του 9/2019 «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» , καθώς και η 19/2020 «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Πυροσβεστική: Να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη για τις φωτιές
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, «επιχειρείται από την πυροσβεστική να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη, όχι όμως με τιμωρητική διάθεση».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάταξη 20/2022 «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών», βάσει της οποίας «οι ιδιοκτήτες, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της καθώς σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του άρθρου 1, οι υπόχρεοι καλούνται από τον οικείο δήμο, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών να προβούν στις εργασίες καθαρισμού».

«Άλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό πως η μείωση των πυρκαγιών θα ωφελήσει τον τουρισμό μας αλλά και την οικονομίας μας», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης στο iefimerida.gr.