Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, στο ηφαιστειακό νησί Stromboli στα Αιόλια Νησιά της Ιταλίας ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας κινηματογραφικού συνεργείου το οποίο από τις αρχές του μήνα πραγματοποιούσε τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς με θέμα που αφορά την Ιταλική Πολιτική Προστασία για την Ιταλική Ράδιο Τηλεόραση RAI.

Η φωτιά (μέρος της σκηνοθεσίας) στο κινηματογραφικό σετ, η οποία φαίνεται πως δεν είχε αδειοδοτηθεί από τις Τοπικές Αρχές, φαίνεται πως εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι Τοπικές Αρχές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τη φωτιά σώζοντας πολλές κατοικίες, αφού τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις τη νύχτα,. Παρόλη την ανθρώπινη προσπάθεια, μέσα σε ένα 24ωρο οι φλόγες κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη χλωρίδα του νησιού, και μόνο από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ή και τραυματίες.

Οι ζημιές μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 50 εκ. ευρώ. Οι κάτοικοι του νησιού τώρα φοβούνται βαριές επιπτώσεις για την τουριστική περίοδο. Εκτός από την όμορφη θάλασσα, το μέχρι πρότινος καταπράσινο νησί αποτελεί αγαπημένο προορισμό για εξορμήσεις στην απότομη βουνοπλαγιά του ηφαιστείου, η οποία τώρα κινδυνεύει και από ενδεχόμενες κατολισθήσεις.

Οι Αρχές αναζητούν τους υπευθύνους ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες, και οι ανακρίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σε χθεσινό της μήνυμα, η RAI δήλωσε πως δεν φέρνει καμία ευθύνη για την τηλεοπτική παραγωγή της εταιρείας. Την ευθύνη του αποποιήθηκε και ο παραγωγός της σειράς, ο οποίος φαίνεται να δήλωσε ότι δεν βρισκόταν στο σημείο όταν ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά.

ertnews.gr