Κέρκυρα: “Τα αεροσκάφη pzl πολλαπλασιαστής ισχύος της Πυροσβεστικής”

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα pzl φθάνουν στην Κέρκυρα αρχές Ιουνίου και παραμένουν έως τα μέσα Οκτωβρίου, βοηθώντας σημαντικά το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης αλλά και της πρόληψης. Φορτωμένα με 2 τόνους νερού αλλά και με μια δεξαμενή 60 λίτρων με πυροσβεστικό αφρό, πετούν πάνω από τις φωτιές κάνοντας στοχευμένες ρίψεις από τα 10 περίπου μέτρα.

Έχουν τη δυνατότητα της παρέμβασης και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Κέρκυρας, σε λιγότερο από μισή ώρα,  βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουν πιο γρήγορα τις φλόγες. Με χιλιάδες ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του, ο σμηναγός της πολεμικής αεροπορίας, διοικητής της  ΜΑΕΔΥ Κέρκυρας, Διονύσιος Πετρετζόπουλος χειρίζεται τα pzl από το 1999 και καθώς μιλάει για την δράση της μονάδας του στο σημαντικό έργο της πυρόσβεσης δίνει τον τίτλο του άρθρου.

«Είμαστε, θα πει, ο πολλαπλασιαστής ισχύος της πυροσβεστικής»

“Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το αεροπλάνο σβήνει τις φωτιές. Όχι, η πυροσβεστική σβήνει τις φωτιές, εμείς βοηθάμε να πέσει η θερμοκρασία και να περιοριστεί μια φωτιά πιο γρήγορα”, υπογραμμίζει.  Στην Κέρκυρα ήδη εδρεύουν δυο μονοθέσια αεροσκάφη, τα οποία σύμφωνα με τον διοικητής της ΜΑΕΔΥ, επαρκούν για το νησί και τις ιδιαιτερότητες του. Αυτές τις ιδιαιτερότητες, δηλαδή την πλούσια βλάστηση, τις δύσβατες περιοχές, την διάσπαρτη δόμηση, ήδη τα έχουν  εντοπίσει οι χειριστές των αεροσκαφών που τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει πάντα η έγκαιρη επέμβαση.

Ήδη έχουν πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από όλη την Κέρκυρα,  φροντίζοντας παράλληλα και για την ετοιμότητα των χειριστών.

Σύμμαχος των μέσων πυρόσβεσης στο νησί είναι η υγρασία, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, ενώ εχθρός των πτητικών μέσων το σκοτάδι και οι ισχυροί άνεμοι.

“Κανείς δεν μπορεί να πετάξει μόλις πέσει το σκοτάδι, υπογραμμίζει ο Δ. Πετρετζόπουλος, ούτε όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, τότε οι αναταράξεις είναι πολλές, δεν μπορούμε να πετάξουμε με ασφάλεια”.

«Οι καμήλες» της πολεμικής αεροπορίας συμπληρώνουν σχεδόν 40 χρόνια ζωής, παραμένοντας ωστόσο, από τα πιο αξιόπιστα μέσα  για την αποτελεσματικότερη κατάσβεση της φωτιάς.

Πολύτιμοι συμπαραστάτες τα μέλη του τεχνικού προσωπικού που φροντίζουν μέσω της συντήρησης, κάθε πτήση να γίνεται με ασφάλεια.

Στην ΜΑΕΔΥ της Κέρκυρας υπηρετούν 20 άτομα, ιπτάμενοι και τεχνικοί, όλοι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας καθημερινά για εκείνες τις δύσκολες ώρες τη φωτιάς.

«Είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, επισημαίνει ο επικεφαλής του κλιμακίου, ενώ έχουμε ήδη εντοπίσει κάθε δύσκολο σημείο στο νησί, όπου μπορεί να ξεσπάσει φωτιά σε συνεργασία τόσο με την πυροσβεστική  υπηρεσία όσο και με την πολιτική προστασία». Κέρκυρα: “Τα αεροσκάφη pzl πολλαπλασιαστής ισχύος της Πυροσβεστικής”(Φωτό)Κέρκυρα: “Τα αεροσκάφη pzl πολλαπλασιαστής ισχύος της Πυροσβεστικής”(Φωτό)Κέρκυρα: “Τα αεροσκάφη pzl πολλαπλασιαστής ισχύος της Πυροσβεστικής”(Φωτό)Κέρκυρα: “Τα αεροσκάφη pzl πολλαπλασιαστής ισχύος της Πυροσβεστικής”(Φωτό)

Πηγη: ertnews.gr