Προσπάθεια να θωρακιστεί ο Νομός Πρέβεζας ώστε να υπάρχει «Πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα» απέναντι στις πυρκαγιές, γίνεται από τις Αρχές, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αρμόδιοι Φορείς στην ‘Τοπική Φωνή’.

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ξεκίνησαν οι περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων σε ολόκληρο το Νομό, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πυροσβεστικά οχήματα επιτηρούν συγκεκριμένα σημεία που κρίνονται ως επικίνδυνα για ενδεχόμενο πυρκαγιάς, σημείωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας Αθανάσιος Μικρούλης, επισημαίνοντας και την ανάγκη πρόσληψης πυροσβεστών.

Τα σημεία στα οποία βρίσκονται συνεχώς οχήματα είναι τα εξής: Ένα πυροσβεστικό όχημα στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, ένα στο Νεκρομαντείο στην Πάργα, ένα στο περιαστικό δάσος της Φιλιππιάδας, και ένα στην περιοχή του Θεσπρωτικού που καλύπτει το πρωί το Ριζοβούνι και το απόγευμα το Ρωμανό.

Για την φετινή αεροπορική κάλυψη ο κ. Μικρούλης ανέφερε πως ήδη υπάρχουν δυο αεροσκάφη πετζεντέλ στο αεροδρόμιο του Ακτίου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ένα ελικόπτερο.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής τόνισε πως φέτος συστάθηκε η νέα αερομεταφερόμενη μονάδα δασοπυροσβεστών–«κομάντος» που θα επεμβαίνουν άμεσα μέσα στο δάσος, με σκοπό να προλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών, προτού φτάσουν σε περιφερειακούς δρόμους ή σε εθνικές οδούς.

Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, ΕΜΟΔΕ, εδρεύει στα Ιωάννινα και βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει στην κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη την Ήπειρο.

Ο κ. Μικρούλης επισήμανε πως ήδη έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές αλλά είναι περιορισμένες και εύκολα ελεγχόμενες, καθώς μέχρι στιγμής η βλάστηση που υπάρχει παραμένει πράσινη και όχι στην περίοδο ξήρανσης, εφιστώντας την προσοχή σε Δήμους και ιδιώτες να προβούν σε καθαρισμούς.

Από την πλευρά του Δασαρχείου, ο Βασίλης Κορμέντζας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Δασαρχείο είναι με «δεμένα χέρια» λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς, όπως ανέφερε, προσλήψεις δασολόγων έχουν να γίνουν από το 2000. Επισήμανε ότι σε μια περιοχή όπως η Πρέβεζα θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 12 δασολόγοι αλλά υπάρχουν μόλις δυο.

Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας ο προϊστάμενος Νίκος Παππάς τόνισε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Όπως εξήγησε, τα μηχανήματα της Περιφέρειας και ιδιωτών είναι έτοιμα να συνδράμουν όπου και όποτε χρειαστεί.

Σημείωσε ότι το φετινό καλοκαίρι οι θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς και τόνισε ότι οι Δήμοι έχουν ενημερωθεί από την Πολιτική Προστασία και υπάρχει συνεργασία.

epirusblog.gr