Οι εθελοντές πυροσβέστες τού  Πυθαγόρειο της Σάμου.

Παράδειγμα εθελοντισμού και προσφοράς αποτελούν τρεις γενιές δασοπυροσβεστών από μια οικογένεια, στην Σάμο που δίνουν το παρόν κάθε καλοκαίρι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο πυρκαγιάς δηλώνουν οι περίπου 45 εθελοντές πυροσβέστες στο κλιμάκιο Πυθαγορείου της Σάμου και εξ αυτών 25 είναι πιστοποιημένοι στον τομέα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, όπως αναφέρει ο Άγγελος Γλυφός, εθελοντής πυροσβέστης, επικεφαλής του κλιμακίου.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την νέα νομοθεσία όσοι λαμβάνουν την πιστοποίηση περνούν από ειδική εκπαίδευση, μέρος της οποίας πραγματοποιείται στην πυροσβεστική ακαδημία της Αθήνας.

Ο Χρήστος Γλυφός, η πρώτη γενιά εθελοντών έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στην υπόλοιπη οικογένεια. Με τέσσερα ενεργά οχήματα και ένα μικρό λεωφορείο για την μεταφορά προσωπικού επιχειρούν κάθε καλοκαίρι μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, επί 24ώρου βάσεως, όπου χρειαστεί.

Καταθέτοντας τις εμπειρίες του από την συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια που ενεργούν στο εξωτερικό, όπως Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία ο κ. Γλυφός τονίζει η συνεκπαίδευση με τους ξένους ήταν ένα σημαντικό σχολείο. Όπως όμως επισημαίνει οι καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας, από το ξέσπασμα μιας φωτιάς έως την ενεργοποίηση του μηχανισμού κοστίζουν σε καταστροφές. Επίσης, είναι αναγκαίο να γίνεται η εκπαίδευση κατά την διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα το σώμα των εθελοντών. Αυτό κατά τον κ. Γλυφό, σημαίνει μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, κάτι που όμως δεν ισχύει στο εξωτερικό, καθώς παύει να ισχύει ο εθελοντισμός και η μονιμοποίηση προκύπτει με διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι η διαφορετική αντιμετώπιση μιας φωτιάς από τις δυνάμεις δασοπροστασίας στην Ελλάδα σε σχέση π.χ. με εκείνες τις αντίστοιχες της Ρουμανίας, όπως έδειξαν οι προηγούμενες πυρκαγιές ή της Τουρκίας, όπως παρατηρήθηκε κατά τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στα μικρασιατικά παράλια.

Ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει στην κατάσβεση μιας φωτιάς σε ποσοστό 80%, με την συνδρομή των εναέριων μέσων και το υπόλοιπο εναπόκειται στις δυνάμεις της φύσεως.

Πηγη: ertnews.gr