Το VoxEurope προειδοποιεί για Megafires στη Μεσόγειο λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.

Το φαινόμενο Megafires, αυτή νέα γενιά πυρκαγιών βρίσκεται στο επίκεντρο των μελετών από παγκόσμιους οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ως megafires ορίζονται οι πυρκαγιές που καίνε 400.000 στρέμματα και πάνω. Το φαινόμενο έχει συνδεθεί άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Voxeurop, ένα ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο που μελέτησε το φυσικό αυτό φαινόμενο και τις τραγικές του συνέπειες, ιδίως στην γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, η Κλιματική Αλλαγή δημιουργεί καιρικές συνθήκες που είναι «ευνοϊκές» για το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Μάλιστα το VoxEurop επισημαίνει «Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες φορές είναι παραπλανητικό να κοιτάει κανείς τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν για να ορίσει αν η διαχείριση της πυρκαγιάς ήταν αποτελεσματική ή όχι».

O Francisco Moreira, ένας ειδικός σε θέματα οικολογίας και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα διαχείρισης πυρκαγιάς του Πανεπιστημίου του Porto, υπογραμμίζει πως καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το φυσικό φαινόμενο, η νέα στρατηγική των αρχών για την αντιμετώπιση των φυσικών αυτών φαινομένων θα πρέπει να εστιάζει στο πώς θα μετριάζουμε τις συνθήκες που οδηγούν στις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο, οι αρχές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πρόληψη καταστάσεων που οδηγούν στις πυρκαγιές. Χαρακτηριστική είναι η σύνδεση του φαινομένου των megafires με τη μείωση του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, οι αγροτικές περιοχές στις οποίες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης πληθυσμού είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο από το «νέας γενιάς» φυσικό φαινόμενο.

Πάντως η σύνδεση των megafires με την κλιματική αλλαγή οδηγεί και την ΕΕ σε δραστικά μέτρα. Οι Βρυξέλλες θέτουν στο επίκεντρο εμπορικών συμφωνιών το κλίμα. Θα προταθούν, μάλιστα, νέοι κανονισμοί που θα επιτρέψουν την επιβολή εμπορικών κυρώσεων σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη νέα τάξη πραγμάτων. Το VoxEurope προειδοποιεί για Megafires στη Μεσόγειο λόγω της Κλιματικής Αλλαγής

πηγή: VoxEurop