«ΠΥ του εξωτερικού έρχονται να εκπαιδευτούν σε πρωτόγνωρο γι’ αυτούς ανάγλυφο και περιβάλλον- Οι Έλληνες ΠΥ διαθέτουν εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές”

Με αφορμή την επίσκεψη Πυροσβεστών από χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο εκπαίδευσης που υιοθετείται για την καταστολή δασικών πυρκαγιών στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, παραθέτει διευκρίνηση ο πρόεδρος της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ

Οπως αναφέρει ο Πυραγός Αντώνης Κούκουζας*, «Ενόψει της μεθαυριανής (01/07) άφιξης στη χώρα μας πυροσβεστών εκ Ρουμανίας και Βουλγαρίας – θα ακολουθήσουν Γερμανοί, Νορβηγοί, Φινλανδοί και Γάλλοι. Στο πλαίσιο του “Pre-positioning” (προ-εγκατάστασης) που υιοθετεί και εφαρμόζει φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, να διευκρινίσουμε ότι, είμαστε ευγνώμονες που θα γίνουμε και φέτος κοινωνοί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο το ζήτημα της καταστολής δασικών πυρκαγιών, που μαστίζουν κάθε καλοκαίρι τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Οι εν λόγω 250 πυροσβέστες έρχονται να εργαστούν σε ένα ανάγλυφο και περιβάλλον πρωτόγνωρο γι’ αυτούς, καταρχάς, προς απόκτηση γνώσης αλλά και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Καλό είναι να μην λησμονούμε ότι ο Έλληνας Πυροσβέστης διαθέτει εμπειρία τέτοια σε δασικές πυρκαγιές που δύσκολα απαντάται σε άλλες χώρες.

Το εν λόγω εγχείρημα δεν είναι δυνατό επ’ ουδενί να λειτουργήσει ως αντίμετρο κ να βάλει για μια ακόμα φορά κάτω από το χαλί ζητήματα βιωσιμότητας του ΠΣ, όπως η υποστελέχωση ή η γήρανση του προσωπικού. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι λύση.

Η οποιαδήποτε σύγκριση με τους εξοπλισμούς που θα φέρουν μαζί τους οι συνάδελφοι από τις χώρες που θα συνδράμουν είναι κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει σίγουρα να ντρέπονται οι Έλληνες πυροσβέστες. Αυτά μας διαθέτουν με αυτά επιχειρούμε.

Δε σηκώνει αμφισβήτηση ότι το «κουπί» θα το τραβήξουν και φέτος οι Έλληνες πυροσβέστες που θα βρίσκονται καθημερινά σε ένα λεωφορείο, μετακινούμενοι όπου το καθήκον καλεί, θα δουλεύουν νυχθημερόν δίχως ωράριο υπό ακραίες συνθήκες εργασίας κ θα ξαποσταίνουν το βράδυ 1-2 ώρες στο χώμα, αν η εξέλιξη του συμβάντος το επιτρέπει. Το επάγγελμα μας είναι μοναχικό και το αίσθημα ευθύνης προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία ύψιστο, όποτε δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη στο έργο μας και συνδράμετε με τη στάση σας σε αυτό.

Αυτά, προς αποφυγή αστεϊσμών, «εξυπνακισμών» ή τυχόν αναθεμάτων τηλεκριτικών, αναλυτών, πολιτικών παρατρεχάμενων και λοιπών φωτεινών παντογνωστών του στυλ «Φυλάει κανείς τους Ρουμάνους μην τυχόν και σβήσουν τις φωτιές», «ψάχναμε να βρούμε τους πυροσβέστες» κλπ. Στην παγκόσμια πυροσβεστική οικογένεια ζητήματα επάρκειας και του ποιος είναι καλύτερος σε κάθε αντικείμενο τα έχουμε λύσει προ πολλού. Καλή αντιπυρική περίοδο, God bless us!!».ΠΥ του εξωτερικού έρχονται να εκπαιδευτούν σε πρωτόγνωρο γι’ αυτούς ανάγλυφο και περιβάλλον* Ο Πυραγός Αντώνης Κούκουζας, είναι πρόεδρος της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ και υπηρετεί στο ΕΣΚΕΔΙΚ που υπάγεται παράλληλα στο ΠΣ και τη ΓΓΠΠ.

Πηγη: nantiareport.gr