Τα κλειδιά ενός πυροσβεστικού οχήματος πολλαπλών χρήσεων παρέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στο Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων της Βόρειας Εύβοιας.

Η απόφαση για τη δωρεά ελήφθη ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων με τον κ. Τασούλα να επισημαίνει κατά την παράδοση του ότι θα λειτουργήσει ως ασπίδα την ώρα της μάχης, καθώς πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, τετρακίνητο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για κατάσβεση πυρκαγιών όσο και για απάντληση υδάτων, με δυνατότητα πρόσβασης σε δύσβατες περιοχές, εκεί που δεν μπορούν να μεταβούν τα συμβατικά οχήματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση παράδοσης του οχήματος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα «συστράτευσης όλων των δυνάμεων για την προστασία του περιβάλλοντος» εξαίροντας την προσφορά και το έργο των εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών, οι οποίοι «άφησαν κατά μέρος όλα τα αρνητικά αισθήματα» που τους προκάλεσαν οι πύρινες καταστροφές κι «αποφάσισαν να αντιδράσουν, να δουν επιθετικά την απειλή η οποία πολιορκεί τις ζωές μας».

Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, «όταν όλοι ενστερνιστούν τον εθελοντισμό, την προσφορά, την αγάπη προς τη φύση, τότε η μάχη θα είναι άνιση για τις καταστροφές και όχι για τον άνθρωπο. Τότε θα αντιστρέψουμε τα πράγματα και θα είμαστε εμείς κυρίαρχοι, όταν συμφιλιωθούμε με τη φύση».

Στην τελετή δωρεάς του πυροσβεστικού οχήματος παρέστη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό εθελοντικό πνεύμα που πρέπει να το αξιοποιήσουμε, πρέπει να το συστηματοποιήσουμε. Και η σημερινή πράξη της Βουλής των Ελλήνων συστηματοποιεί την εθελοντική πρωτοβουλία, δίνει στους εθελοντές το εργαλείο για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να είναι μαζί με την Πυροσβεστική στη δύσκολη μάχη, έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη χθεσινή τραγική πτώση του ελικοπτέρου που πάλευε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο, τονίζοντας πως «είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα για όλους μας εξαιτίας του χθεσινού δυστυχήματος, γιατί χάθηκαν δύο μαχητές στο πεδίο της μάχης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Όπως είπε, «οι εθελοντές μας, οι πυροσβέστες μας, όλοι αυτοί που δίνουν την καθημερινή τιτάνια μάχη, χρειάζονται τη δική μας αναγνώριση και όχι μόνο στα λόγια. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους τη δώσουμε στην πράξη, όπως είναι η σημερινή κίνηση της Βουλής, αλλά και στην καθημερινή τους δράση. Το οφείλουμε έτσι ώστε να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών».Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ελικοδρομίου στη Στενή Ευβοίας, όπου θα σταθμεύει μόνιμα ένα ελικόπτερο για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση κινδύνων.

cnn.gr