Το συγκεκριμένο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό Β’ Τάξης Καλύμνου, μετά την αποδοχή της δωρεάς από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την έμπρακτη αγάπη για τον τόπο τους, απέδειξαν οι απόδημοι Καλύμνιοι της Γαλλίας, δωρίζοντας ένα υδροφόρο όχημα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκε στις Ελιές Καλύμνου, η τελετή παραλαβής της δωρεάς του πυροσβεστικού οχήματος μάρκας MERCEDES UNIMOG 2450L, χωρητικότητας επτά τόνων, που έχει διατεθεί για την πυροπροστασία του νησιού και καλύπτει τις ανάγκες του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού Β’ Τάξης Καλύμνου.

Στην τελετή, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, εκπροσώπησε ο συντονιστής επιχειρήσεων Νοτίου-Βορείου Αιγαίου και Κρήτης με έδρα τη Σάμο, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας Μαρίνας Δημητράκη, του αντιπροέδρου Γεώργιου Δημητράκη, και των μελών του Παντελή Γλυνάτση και Γιάννη Ερρέρα, ο οποίος ήταν επίσης και εκπρόσωπος της επιτροπής αδελφοποίησης του Σαλέν-ντε-Ζιρό της Γαλλίας με την Κάλυμνο.

Κατά την έναρξη της τελετής, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στον προαύλιο χώρο του σταθμού, από τον Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιο.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του «Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η γενναιόδωρη προσφορά σας στο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο ώστε να μετριάσουμε τα προβλήματα και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των καταστροφών. Με προτεραιότητα, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος αλλά και των περιουσιών των συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο όχημα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των υλικοτεχνικών μέσων του ακριτικού νησιού μας και καλύπτει τις καθημερινές επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν. Η προσφορά σας έχει αντίκρισμα, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Καλύμνου».

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν, ο έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου, Μανώλης Μουσελλής, ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομοχάλης και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας Γεώργιος Δημητράκης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διοικητής Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, ευχαρίστησε τους απανταχού απόδημους Καλύμνιους, που συνέβαλαν στην δωρεά του οχήματος και ενίσχυσαν σημαντικά την πυροπροστασία του νησιού.

Ακολούθησε απόδοση τιμητικών πλακετών από τον συντονιστή επιχειρήσεων Νοτίου-Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Δαδούδη, στους εκπροσώπους του Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας, Γιάννη Ερρέρα και Παντελή Γλυνάτση, καθώς και δώρα προς αυτούς από τον δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομοχάλη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021, η πρόεδρος του Συλλόγου Νησιωτών Μασσαλίας Μαρίνα Δημητράκη και ο Γιάννης Ερρέρα, της επιτροπής της αδελφοποίσης του Σαλέν-ντε-Ζιρό της Γαλλίας με την Κάλυμνο, είχαν ανακοινώσει την επιθυμία της δωρεάς. Το συγκεκριμένο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό Β’ Τάξης Καλύμνου, μετά την αποδοχή της δωρεάς από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ενσωμάτωσε πρώτο τον εθελοντισμό, με οργανικούς του νόμους, βάσει των οποίων έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σήμερα 21 εθελοντικές οργανικές μονάδες και συγκεκριμένα 15 εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και 6 εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί στη χώρα, εκ των οποίων τέσσερις στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κέα, στη Νίσυρο στον Αττάβυρου – Έμπωνα Ρόδου και στην Κάλυμνο.

Ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός Β΄ Τάξης Καλύμνου, ιδρύθηκε το 2012, με έναρξη λειτουργίας το Φεβρουάριο του 2014 και θεωρείται ως ένας από τους καλύτερα εξοπλισμένους εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς στη χώρα μας, διαθέτοντας 5 πυροσβεστικά οχήματα (τρία χωρητικότητας 500 λίτρων, ένα 2500 λίτρων και ένα 7 τόνων) καθώς και ένα διασωστικό όχημα ορειβατικών – αναρριχητικών ατυχημάτων.

Ο σταθμός έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία σε Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο, 75 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, 148 συμβάντα αστικών πυρκαγιών, 232 συμβάντα παροχής βοηθείας και 133 διασώσεις στα αναρριχητικά πεδία του νησιού, όπου σε αρκετές περιπτώσεις συνέδραμε στην αεροδιακομιδή θυμάτων.

φωτογραφία: kalymnos-news.gr

Οι απόδημοι Καλύμνιοι της Γαλλίας δώρισαν υδροφόρο όχημα στη Πυροσβεστική

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – real.gr