Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά απευθύνει η Πυροσβεστική, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εκδηλωθεί 320 πυρκαγιές, κυρίως σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, διευκολύνουν την εξάπλωσή τους.

Μάλιστα, μόνο χθες, εκδηλώθηκαν συνολικά 70 πυρκαγιές, ξεπερνώντας σε σημαντικό βαθμό, τα συνήθη για την εποχή, νούμερα.

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι-περιπολίες για να αποφευχθεί η έναρξη και η εξάπλωση πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι τις τρεις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου έχουν επιβληθεί 4 διοικητικά πρόστιμα και έχει πραγματοποιηθεί μία σύλληψη, ενώ αυξημένες είναι και οι περιπτώσεις μέσα στον Σεπτέμβρη.

Όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, η μη τήρηση των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις. Τα πρόστιμα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, ξεκινούν από 200 ευρώ, η πιο απλή περίπτωση αλλά κλιμακώνονται και μπορούν να φτάσουν μέχρι 5.000 ευρώ σε περίπτωση συρροής παραβάσεων.

Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες:

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

* Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

* Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

* Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

* Τηλεφωνήστε αμέσως στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

* Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

* Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας», καταλήγει η Πυροσβεστική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ