Περιβαλλοντική ομάδα καταθέτει αγωγή κατά της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη χρήση επιβραδυντικού πυρκαγιάς.

Μια περιβαλλοντική ομάδα κατέθεσε την Τρίτη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνα υποστηρίζοντας ότι η δασική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει μολύνει τις υδάτινες οδούς ρίχνοντας κατά λάθος επιβραδυντικό πυρκαγιάς σε ή κοντά σε υδάτινες οδούς. Το επιβραδυντικό ρίχτηκε από αεροσκάφη που είχαν συμβληθεί με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ βοηθούσαν τους πυροσβέστες στο έδαφος.

Η αγωγή αναφέρει ότι τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος έδειξαν ότι περισσότερα από 760.000 γαλόνια επιβραδυντικού πυρκαγιάς έπεσαν σε υδάτινες οδούς μεταξύ 2012 και 2019. Η αγωγή υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη χρήση επιβραδυντικού από αεροσκάφη παραβιάζει τον νόμο περί καθαρών υδάτων και ζητά από δικαστή να κηρύξει τη ρύπανση παράνομη.

Η Δασική Υπηρεσία έχει καθορίσει περιοχές αποφυγής του επιβραδυντικού κατά μήκος των υδάτινων οδών, όπου το υγρό δεν πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτό θέτει ζώνες απομόνωσης γύρω από υδάτινους δρόμους και ενδιαιτήματα για ορισμένα απειλούμενα, υπό εξαφάνιση και ευαίσθητα είδη, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή επιβραδυντικού στις περιοχές αυτές. Όταν καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 2011, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου το 30% των εκτάσεων του USFS να είναι εκτός ορίων για επιβραδυντικό κατά την καταπολέμηση πυρκαγιάς. Υπάρχει εξαίρεση εάν απειλείται η ανθρώπινη ζωή ή η δημόσια ασφάλεια. Η πολιτική αυτή ήταν το αποτέλεσμα μιας δήλωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIS) που μελέτησε τη χρήση επιβραδυντικού και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους υδάτινους πόρους και ορισμένα είδη φυτών και άγριας ζωής. Η ΜΠΕ συντάχθηκε ως απάντηση σε απόφαση του Ιουλίου 2010 του δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Donald Molloy σε αγωγή που είχε κατατεθεί το 2008 από την οργάνωση Forest Service Employees for Environmental Ethics.

Η ίδια οργάνωση, η FSEEE, κατέθεσε χθες τη νέα υπόθεση. Την FSEEE θα εκπροσωπήσει ένας δικηγόρος στη Μισούλα της Μ. Βρετανίας που ειδικεύεται στο περιβαλλοντικό δίκαιο, ο Tim Bechtold. Προεδρεύουσα στην υπόθεση θα είναι η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου Dana Christensen. Εντάχθηκε στο δικαστήριο το 2011 μετά από διορισμό του από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Πριν, ήταν εταίρος στην εταιρεία Christensen, Moore, Cockrell, Cummings και Axelberg, στο Kalispell της Μοντάνα. Ένας από τους 15 τομείς πρακτικής που ασχολείται σήμερα η εταιρεία είναι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι.

Το 2012 η FSEEE εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε τη χρήση των εναέριων τάνκερ στις πυρκαγιές, υποστηρίζοντας ότι είναι “ανήθικη”. Η ομάδα υποστήριξε ότι η αεροπυρόσβεση είναι πολύ επικίνδυνη και αναποτελεσματική και ότι “τα επιβραδυντικά δεν σώζουν τα σπίτια- η σωστή κατασκευή και ο εξωραϊσμός σώζουν τα σπίτια”.

wildfiretoday.com