Νίκος Τσαλικίδης: «Δεν εφησυχάζει κανείς μας∙ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους»

Οντέρ Μουμίν: «Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα» Για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η φωτιά στο Παπίκιο Όρος μίλησαν στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε αρχικά πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και δεν είναι μια απλή περίπτωση πυρκαγιάς όπως αρχικά φαινόταν να είναι. Κυρίως λόγω του ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο. Δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν υπάρχουν δρόμοι που θα διευκολύνουν την δράση των πεζοπόρων τμημάτων. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα. Επίσης επειδή, παρήλθε η αντιπυρική περίοδος, δεν υπήρχαν και τα κατάλληλα εναέρια μέσα».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 άτομα πυροσβεστική δύναμη και λειτουργούν με βάρδιες. Αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι πάνω από 160 άτομα. Παράλληλα συμμετέχουν και κάποιοι εθελοντές. Ταυτόχρονα γίνονται ρίψεις από 3 καναντέρ, και αναμένεται επιπλέον δύναμη. Επίσης στην προσπάθεια συμμετέχει και ο Στρατός, με ειδικές μονάδες που ειδικεύονται στην πυρόσβεση.

«Δεν εφησυχάζει κανείς μας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και με τον Περιφερειακό Διοικητή και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής» τόνισε ο Αντιπεριφέρειάρχης για να επαναλάβει πως «το ανάγλυφο δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν ένα μέρος της φωτιάς που βρίσκεται σε χαράδρα, και οι ρίψεις με τα εναέρια μέσα φτάνουν μέχρι ένα σημείο».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως με προωθητήρες και μηχανικά μέσα δημιουργήθηκαν όπου δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και εκεί που υπήρχαν ενισχύθηκαν.

Ταυτόχρονα πεζοπόρες μονάδες επιτηρούν μη φύγει από τη χαράδρα η φωτιά και ξεφύγει στο δάσος, που είναι και το πιο σημαντικό, τόσο δυτικά όσο και ανατολικά.

«Δεν ποντάρει κανείς στο ότι θα βρέξει για να σβήσει η φωτιά»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης θέλησε να τοποθετηθεί και για το αν η κατάσβεση της πυρκαγιάς εξαρτάται από την εκδήλωση βροχόπτωσης, ξεκαθαρίζοντας πως «όλη η επιχείρηση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά την κατάσταση και τις υφιστάμενες δυνάμεις και επιχειρησιακές ικανότητες που υπάρχουν. Δεν ποντάρει κανείς στο ότι θα βρέξει για να σβήσει η φωτιά. Φυσικά και όλοι το ευχόμαστε, αλλά η επιχείρηση που έχει στηθεί δεν εξαρτάται από αυτό».

«Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοί»

Κλείνοντας χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία και αγανάκτηση του κόσμου, εκμυστηρευόμενος πως «τα ίδια συναισθήματα έχουμε και εμείς» για να επισημαίνει ωστόσο πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απαξιώσουμε το έργο της πυροσβεστικής».

«Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοί και πιστεύω στο τέλος θα πάνε όλα καλά» τόνισε και συμπλήρωσε: «από την πρώτη στιγμή είχαμε ενημερωθεί και για την κατάσταση και τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Το ότι δεν έγινε κάποια ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι υπήρξε ολιγωρία. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Πηγή : paratiritis-news.gr