Μία σημαντική εκκρεμότητα ετών, αυτή της οργανωμένης πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των σχολείων της Χίου ήρθε να λύσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, ολοκληρώνοντας επιτυχώς μία σειρά χρονοβόρων μελετών με στόχο τις κατά περίπτωση απαιτούμενες παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου.

Οι μελέτες που ξεκίνησαν το 2021, εγκρίθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα και χρηματοδοτήθηκαν με 110.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», περιλαμβάνουν σχέδια πυρασφάλειας και μελέτες πυροπροστασίας όλων των σχολικών μονάδων.

«Τώρα έρχεται η ώρα να πάμε στην επόμενη φάση αυτού του έργου που είναι η προμήθεια και η εκτέλεση των έργων πυροπροστασίας, όπως προδιαγράφονται από τη μελέτη με εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι στιγμής 220.000 ευρώ και πάλι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Πλέον έχουμε πλήρη εικόνα για όλα τα σχόλια. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη εργασία γιατί αντιμετωπίσαμε μία σειρά από προβλήματα κατά την υλοποίηση αυτής της μελέτης, που είχε να κάνει ουσιαστικά με την παλαιότητα των κτιρίων, με έλλειψη στοιχείων, οικοδομικών αδειών κ.α», ανέφερε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου Κωνσταντίνος Μπουλάς, προσθέτοντας ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες αποτυπώσεις και καταγραφές και προτάθηκαν τα έργα βελτίωσης της πυρασφάλειας όλων των σχολείων.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και είμαστε σε πάρα πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι πλέον έχουμε μία εικόνα για την πυρασφάλεια στα σχολεία ώστε να κάνουμε αδειοδοτημένα έργα και να είμαστε σύμφωνοι με το νέο προεδρικό διάταγμα που είναι σε ισχύ από το 2018», κατέληξε ο ίδιος.

Απαντήσεις και για το καταφύγιο ζώων

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, αναφέρθηκε στις καταγγελίες του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» ότι δεν υπήρξε αρχιτεκτονική μελέτη πριν την ανάθεση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Ο ίδιος, παρουσίασε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος απέστειλε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Χίου, αρχιτεκτονική μελέτη την οποία εκπόνησαν οι ίδιοι οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, η οποία εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου 2022, με υπογραφή του προέδρου του Συμβουλίου Κωνσταντίνου Ανδρεάδη.

politischios.gr