Στην Τουρκία μετέβη η ομάδα των έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα – Ο πρώην διοικητής της ΕΜΑΚ Αθανάσιος Μπαλάφας συγκλονίζει περιγράφοντας τις στιγμές διάσωσης στους σεισμούς.
Γροθιά στο στομάχι» είναι οι εικόνες από της επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή του Καχραμάνμαρας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ήταν κατά την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο ισχυρότερος παγκοσμίως από τον Αύγουστο του 2021. Στη χώρα μετέβη η ομάδα των έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα. Ο πρώην διοικητής της ΕΜΑΚ Αθανάσιος Μπαλάφας συγκλονίζει περιγράφοντας τις στιγμές διάσωσης στους σεισμούς.
«Είναι πραγματικά δύσκολο. Το δύσκολο δεν είναι να διαχειριστείς την ομάδα σου αλλά τα συναισθήματά σου. Οι διασώστες είναι εκπαιδευμένοι αλλά ποτέ δεν είσαι αρκετά εκπαιδευμένος για αυτές τις εικόνες. Κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει κάτω από την πίεση αυτών των καταστάσεων. Εκτός από τη συναισθηματική πίεση που έχεις μια ζωή στα χέρια σου έχεις και τον φόβο σου. Αυτό που ουσιαστικά σε βοηθάει είναι η ομάδα και πως υπάρχουν ρόλοι, ο καθένας παίρνει το κομμάτι που του αναλογεί και έχει πάντα κάποιον δίπλα του. Πιστέψτε με είναι δύσκολες οι στιγμές. Εσείς βλέπετε εικόνες στο φως που φαίνονται όλα ηρωικά. Πιστέψτε με υπάρχουν άσχημες στιγμές» είπε ο κ. Μπαλάφας στο OPEN.
Ο πρώην διοικητής της ΕΜΑΚ είπε πως τους διασώστες δεν τους χαρακτηρίζουν οι στιγμές που βγάζουν ζωντανούς από τα συντρίμμια. «Θα σου μείνει η στιγμή που έβγαλες νεκρό. Δηλαδή αν ο άνθρωπος ήταν από πριν χωρίς επαφή δεν σε επηρεάζει τόσο. Αλλά αν είναι ζωντανός και τον χάσεις στην πορεία δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτείς αν έκανες κάτι λάθος. Πιθανότατα δεν έχεις καμία ευθύνη αλλά θα το σκεφτείς. Πραγματικά είναι δύσκολο να διαχειριστείς άνθρωπο που σε κοιτάζει ή σου μιλάει και ανθρώπους έξω από τα ερείπια που νιώθεις όλη την ελπίδα τους να σε βαραίνει. Οταν έχεις να κάνεις με άνθρωπο σταματά να είναι δουλειά. Είναι δύσκολο και όσο και να έχεις εκπαιδευτεί, όσες φορές και να το έχεις κάνει, δεν ξέρεις αν θα αντέξεις πάλι να το κάνεις», είπε.
Σε ερώτηση για την πιο δύσκολη στιγμή που έχει βιώσει ο κ. Μπαλάφας απάντησε: «μου είναι δύσκολο να πω. Θα μιλήσω για την τελευταία. Πριν από 3 χρόνια στην Αλβανία ήταν ένα παιδί που είχαν χάσει. Είχε βγει έξω από το κτήριο και μπήκε ξανά για να βρει τη μαμά του και έμεινε μέσα. Ηταν σκληρό να έχεις την οικογένεια από έξω. Οταν το καταφέραμε νιώσαμε σαν ήρωες. Δίπλα μας βλέπαμε φέρετρα και ανθρώπους που χαμογελούσαν για το ζωντανό παιδί και έκλαιγαν για τους νεκρούς συγγενείς».