Ο Τάλος είναι ένας Βελγικός ποιμενικός και πρόκειται για τον μοναδικό σκύλο έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνή κριτή σε αγώνες σκύλων εργασίας ενώ, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Λία Χριστάρα ο Τάλος έχει συμμετάσχει σε πολλές εξίσου δύσκολες αποστολές.

Εκτεταμένη αναφορά στον γνωστό σκύλο της ΕΜΑΚ έγινε στο χτεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το οποίο και παρουσίαζε τις στιγμές της προετοιμασίας της δεύτερης ομάδας της ΕΜΑΚ για την αναχώρησή της προς την Τουρκία, από την 113 Πτέρυγα Μάχης. Ο Τάλος έχει την ικανότητα να μυρίζει ζωντανούς ανθρώπους σε χαλάσματα και να ειδοποιεί για αυτό τον συνοδό του. Η μυρωδιά του ανθρώπου αποτελεί για τον σκύλο κάτι σαν «δακτυλικό αποτύπωμα», καθώς έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν ανθρώπινη μυρωδιά οργανισμού που βρίσκεται εν ζωή, ακόμη και αν αυτός δεν είναι ορατός ή δεν μπορεί να ακουστεί από τους διασώστες.

Το όνομα Τάλως στην μυθολογία

Το συγκεκριμένο όνομα συναντάται και στην μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τάλως ήταν ένας ατσάλινος γίγαντας που φύλαγε την Κρήτη από τους εισβολείς. Θεωρείται μάλιστα το πρώτο ρομπότ που εντοπίζεται στην αρχαιότητα. Η δημιουργία του πιθανών να οφείλεται στον Δία ενώ σύμφωνα με παραλλαγές του μύθου ο τεχνίτης Δαίδαλος καθώς και ο Ήφαιστος, θεός της σφυρηλάτησης είναι επίσης πιθανοί δημιουργοί του. Κάθε μέρα έκανε τον γύρο του νησιού τρεις φορές και όταν εντόπιζε εχθρικά καράβια τα βούλιαζε.

Ο Τάλως προστάτευε για χρόνια την Κρήτη μέχρι που βρέθηκε στον δρόμο του ο Ιάσωνας που γυρνούσε από την μυθική γη της Κολχίδας έχοντας καταφέρει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Όταν ο χάλκινος γίγαντας προσπάθησε να βυθίσει το πλοίο του, την θρυλική Αργώ, ο Ιάσωνας τον χτύπησε στο μόνο τρωτό του σημείο, ένα χάλκινο καρφί από το οποίο χύθηκε όλο το υγρό που τον κρατούσε στην ζωή.

Ο Τάλως της Αθήνας

Σύμφωνα με έναν άλλον μύθο ο Τάλως ήταν Αθηναίος, γιος της πέρδικας και ανιψιός του πολυτεχνίτη Δαίδαλου. Μεγαλώνοντας ο Τάλως, μαθήτευσε κοντά στο θείο του και έγινε τόσο έξυπνος και εφευρετικός που λέγεται ότι μπορούσε να πριονίσει ένα πολύ λεπτό ξύλο χρησιμοποιώντας το σαγόνια φιδιών. Ο Δαίδαλος φοβήθηκε ότι ο ανιψιός του θα μπορούσε να αναδειχθεί ανώτερος από αυτόν στην τέχνη. Έτσι τον έσπρωξε από τον ιερό βράχο Ακρόπολης. Για τον φόνο εξορίστηκε από την πόλη και βρήκε καταφύγιο στην Κρήτη.

ertnews.gr