Ερώτηση για την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών κατόπιν της αύξησης των οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά 3.630 νέες θέσεις, απηύθυναν στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, πέντε βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας.

Στην ερώτησή τους, οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν απαντήσεις πάνω στα ζητήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν αφενός μεν την απορρόφηση των Εποχικών Πυροσβεστών μέσω της υπέρ-μοριοδότησής τους στις δύο προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεδομένης της επαγγελματικής κατάρτισης και της εμπειρίας τους καθώς και αν εξετάζεται από το υπουργείο η κατάργηση ή η χαλάρωση των ηλικιακών περιορισμών ώστε να μην αποκλείονται από τους διαγωνισμούς.

Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι: «Οι Εποχικοί Πυροσβέστες …επιχειρούν σε όλα τα συμβάντα (δασικά – αστικά), καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και ζήλο στο έργο της πυρόσβεσης και εκτελούν με ιδιαίτερη αφοσίωση τα καθήκοντά τους. Πληρούν αδιαμφισβήτητα δε όλα τα αντικειμενικά κριτήρια για τη στελέχωση θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Προσφάτως άνοιξε ο δρόμος για την πρόσληψη 3.630 οργανικών θέσεων πυροσβεστικού προσωπικού, προκειμένου αυτό να καλύψει πάγιες ανάγκες, οι οποίες επιτείνονται έτι περαιτέρω λόγω της κλιματικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για την πλήρωση αυτών των θέσεων δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους σημερινούς Εποχικούς Πυροσβέστες. Πλην όμως, αγκάθι σε αυτή την προοπτική αποτελούν οι ηλικιακοί περιορισμοί που η πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι προτίθεται να θέσει στις μέλλουσες προκηρύξεις.

Σε περίπτωση δε που κάτι τέτοιο συμβεί και τεθεί αυστηρό ηλικιακό όριο, είναι σαφές ότι ένα τεράστιο ποσοστό των συμβασιούχων πυροσβεστών θα αποκλειστούν εκ προοιμίου από τη διαδικασία».

patrisnews.com