Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και εθελοντές της Σάμου εκπαιδεύτηκαν επί μία εβδομάδα σε αυτοκινούμενο εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς που ταξίδεψε στην Σάμο και θα παραμείνει ως το Σάββατο. Πρόκειται για τον μοναδικό εξομοιωτή στην Ελλάδα και ένα από τους 7 που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Το μεικτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα «Συμπεριφορά της πυρκαγιάς σε κλειστούς διαμερισματοποιημένους χώρους» στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του προσωπικού της Π.Υ για νέες τεχνολογίες πυροσβεστικού ενδιαφέροντος καθώς και της διαρκούς βελτίωσης της επαγγελματικής τους κατάρτισης.

Στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος, εξετάζονται ζητήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους, αναπτύσσονται τα φαινόμενα «Flashover» , «Backdraft» και «Rollover», ενώ τέλος γίνεται αναφορά σε βασικές αρχές έρευνας και διάσωσης σε δομημένο περιβάλλον.

Στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι επιχειρούν υπό ρεαλιστικές συνθήκες, οι οποίες επιτυγχάνονται με την αξιοποίηση αυτοκινούμενου εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς (Fire Dragon), ενώ καλούνται να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνικές πυρόσβεσης και διάσωσης.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι στην Σάμο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά σε ημιυπόγειο διαμέρισμα με 6 εστίες ενώ έπρεπε να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ένα βρέφος που βρισκόταν στην κούνια του.

Το περιβάλλον ήταν με πραγματικές εστίες, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα υπό την συνεχή επίβλεψη κατάλληλα καταρτισμένων εκπαιδευτών.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δήλωσαν ότι το επίπεδο των γνώσεων των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών της Σάμου είναι πολύ υψηλό όχι μόνο στις δασικές φωτιές αλλά και στις αστικές .

ertnews.gr