Με 23 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται οι δήμοι της χώρας για την πυροπροστασία

Με συνολικό ποσό ύψους 23,14 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν οι δήμοι της χώρας, προκειμένου να αναλάβουν δράσεις πυροπροστασίας, ποσό το οποίο θα διανεμηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με απόφαση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη (29/3).

Να σημειωθεί ότι, πέραν του παραπάνω ποσού, το υπουργείο αναμένεται να λάβει σύντομα νεότερη απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,86 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στη χρηματοδότηση των Συνδέσμων Δήμων.

Έτσι, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της φετινής αντιπυρικής περιόδου πρόκειται να φτάσει στα 25 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανάμενεται με κριτήρια τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασικής κάλυψης σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, τις προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000, καθώς και δημογραφικά στοιχεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«H προστασία του δάσους, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών περνά μέσα από την επαγρύπνηση όλων μας και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, εγκαίρως όπως και πέρυσι, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους καθώς και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεθοδικότητα, συνέπεια, σοβαρότητα, και σωστό σχεδιασμό, συμβάλλουν στην θωράκιση των οικοσυστημάτων και της Πολιτικής Προστασίας».

Σε τι αφορούν οι δράσεις;
Οι δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας αφορούν:

Εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των δήμων
Συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες
Υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών
Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων
Θέματα προμήθειας εξοπλισμού
Μίσθωση οχημάτων και μηχανημάτων έργου.