Ρεκόρ εναέριων μέσων πυρόσβεσης με μεγαλύτερη διάρκεια μίσθωσης, νέα “απόβαση” Ευρωπαίων Πυροσβεστών σε Αθήνα, Λάρισα και Αρχαία Ολυμπία, “ενεργοποίηση” των Δασοκομάντο και πρόσθετο κύμα καθαρισμών και διανοίξεων αντιπυρικών ζωνών σε “κόκκινες” περιοχές, περιλαμβάνει το “μείγμα” του φετινού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η έναρξη, όμως, της αντιπυρικής περιόδου και οι πρώτες φωτιές βρίσκουν το Πυροσβεστικό Σώμα με σημαντικά κενά σε οργανικές θέσεις, γερασμένο προσωπικό και στόλο, η εκπαίδευση της ΕΜΟΔΕ βρίσκεται ακόμα σε… υλοποίηση, ενώ οι καθαρισμοί στους δήμους “πέφτουν” πάνω σε… προεκλογικά εμπόδια.

“Ευελπιστούμε πάλι στο φιλότιμο του Έλληνα πυροσβέστη”, δηλώνουν οι πυροσβέστες, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου ενόψει των μεγάλων πυρκαγιών.

Εναέρια μέσα από την 1η Μαΐου

Από την πρώτη ημέρα του Μάη και με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το πρώτο μισθωμένο Erickson βρίσκεται διαθέσιμο στην αεροπορική βάση του Τατοΐου για να ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Τη Δευτέρα ένα δεύτερο ελικόπτερο βάσει σχεδιασμού θα εγκατασταθεί στην Ελευσίνα. Πρόκειται για την πρώτη φορά όπου μισθωμένα εναέρια μέσα βρίσκονται ετοιμοπόλεμα στην Ελλάδα, πριν τα μέσα Μαΐου.

Συνολικά 52 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συνδράμουν το φετινό καλοκαίρι στα πύρινα μέτωπα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 20 αμφίβια Air Tractor τα οποία εκτός από ρίψεις θα πραγματοποιούν και εναέριες περιπολίες για τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων εστιών.

Εκτός από τους τράκτορες η πυρόσβεση θα ενισχυθεί με 12 ρωσικά ελικόπτερα Mi-8, 10 Erickson και 10 μεταγωγικά Bell, τα οποία θα μεταφέρουν τις αερομεταφερόμενες μονάδες των Δασοκομάντο. Εκτός από τα μισθωμένα εναέρια μέσα, στη μάχη θα ριχτούν και 16 pzl, 15 Canadair (9 cl-215 και 6 cl-415), 3 Chinook του Στρατού και 5 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο συνολικός αριθμός των εναέριων μέσων αναμένεται να φτάσει τα 91, ένας στόχος που δεν είχε επιτευχθεί το 2022. “Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω τα εναέρια μέσα στη χώρα μας φέτος θα είναι περισσότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη βρίσκονται και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν όταν απαιτηθεί από την πρώτη μέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου στην χώρα μας”, τονίζει ο Κώστας Τσίγκας, Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Μοντέλο… Αριζόνα και Καλιφόρνια

Ειδική εκπαίδευση στον εναέριο συντονισμό και στη δασοπυρόσβεση, λαμβάνουν από τις αρχές Μαρτίου αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, που στελεχώνουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Οι επίλεκτοι Δασοκομάντος, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ όπου έλαβαν τεχνογνωσία από την Ακαδημία των Αμερικανών Πυροσβεστών, σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσουν τις τεχνικές που θα εφαρμόσουν στο πεδίο.

Οι δύο εκπαιδευτικές “εξορμήσεις” είχαν προορισμό τις πολιτείες της Αριζόνα και της Καλιφόρνια, περιοχές που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες μεγάλα πύρινα μέτωπα και δύσκολές καιρικές συνθήκες.

Μετά το περσινό “αναγνωριστικό” πρώτο καλοκαίρι, στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι οι αερομεταφερόμενες ΕΜΟΔΕ να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως ομάδες κρούσης που θα αναλάβουν την πρώτη και έγκαιρη απόκριση στις μεγάλες πυρκαγιές, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς.

Η εκπαίδευση που παραμένει σε στάδιο υλοποίησης στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνικών και τακτικών κατάσβεσης σύμφωνα με τα πρότυπα των Η.Π.Α. τα οποία σταδιακά θα προσαρμοστούν στις Ελληνικές συνθήκες.

Εκτός από τον συντονισμό των εναέριων μέσων, οι αξιωματικοί που βρέθηκαν στην Αμερική έλαβαν τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πεζοπόρων τμημάτων και την χρήση της μεθόδου κατάκαυσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, αναμένεται να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα, που θα αποτελέσει για δεύτερη χρονιά χώρα πρώτης υποδοχής στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης (pre-positioning) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυνάμεις θα έρθουν τμηματικά στην Ελλάδα, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και θα εγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Αρχαία Ολυμπία.

Η παρουσία των Ευρωπαίων Πυροσβεστών αναμένεται να δώσει “ανάσα”, ενισχύοντας τις Ελληνικές δυνάμεις που έχουν μειωθεί δραματικά μετά τη σταδιακή συνταξιοδότηση χιλιάδων στελεχών του Σώματος.

Για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται και λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και αναγκών στα πλαίσια της ενίσχυσης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, η οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνεται κατά 3.600 πυροσβέστες, θέσεις όμως που δεν θα καλυφθούν άμεσα, αλλά σταδιακά.

“Αναμένουμε τη σταδιακή κάλυψή τους έτσι ώστε να μειωθεί τόσο ο μέσος όρος ηλικίας του Έλληνα πυροσβέστη όσο και η υπερεργασία που καταβάλλεται από το προσωπικό που ήδη υπηρετεί”, σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κώστας Τσίγκας, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

“Ευελπιστούμε στο φιλότιμο του Έλληνα Πυροσβέστη”

“Ευελπιστούμε στο φιλότιμο του Έλληνα Πυροσβέστη. Έχουμε γερασμένο προσωπικό, γερασμένο στόλο, γερασμένα εναέρια μέσα…”, σχολιάζει ο Δημήτρης Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

“Είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως λόγω κλιματικής αλλαγής, οι ανάγκες δασοπυρόσβεσης είναι μεγαλύτερες. Είναι καλό που βρέχει το Μάιο και ότι φέτος έχουμε τα εναέρια μέσα διαθέσιμα νωρίτερα από άλλες χρονιές”, σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πυροσβέστες, παραμένουν άλυτα για ακόμα μια αντιπυρική περίοδο.

“Όσο αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο”, σημειώνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, προσθέτοντας ότι: “Το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του πάντα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του που αφορά την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών καθώς και τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας αλλά όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και οι καιρικές συνθήκες καθώς και η κλιματική αλλαγή και ως εκτούτου όλος ο μηχανισμός θα πράξει και φέτος αυτό που είναι εφικτό.

Χαρακτηριστική είναι η περσινή χρονιά όπου χώρες της Δυτικής Ευρώπης με παράδοση στην δασοπυρόσβεση καθώς και εξελιγμένο σύστημα δασοπυροσβεστικού μηχανισμού βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστάσεις που ήταν συχνά εκτός ελέγχου”.

Προεκλογικό “πάγωμα” καθαρισμών και προστίμων;

Σε… προεκλογικούς ρυθμούς, φαίνεται να κινούνται μέχρι στιγμής οι εργασίες καθαρισμών καύσιμης ύλης σε δήμους και περιφέρειες. Τα “τσουχτερά” πρόστιμα σε βάρος των πολιτών που δεν τηρούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις “παγωμένα”, με την τοπική αυτοδιοίκηση να αποφεύγει τις… “εντάσεις” εν όψει των δημοτικών εκλογών του Φθινοπώρου.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο ακαθάριστης έκτασης, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται να αναλαμβάνουν και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού στον οποίο θα προβαίνει ο δήμος. Σε περίπτωση συμμόρφωσης εντός 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, τότε η “καμπάνα” θα μειώνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται από τη νέα διάταξη που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μερικές εβδομάδες, το πεδίο δράσης των δήμων, έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια τους και αφορούν οικισμούς χωρίς σχέδιο πόλης.

Την ίδια ώρα, προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών, σε επείγουσες περιπτώσεις υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς. Οι αυτεπάγγελτες εργασίες θα γίνονται εντός 5 ημερών, αφού θα έχει παρέλθει το δεκαήμερο μετά την επιβολή των προστίμων. Για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, το ποσό που έχουν λάβει το 2023 οι ΟΤΑ από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει αυξηθεί κατά 40%, ενώ καταβλήθηκε νωρίτερα από προηγούμενα έτη.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Αntinero II, προϋπολογισμού 190 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο τρέχει από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Πηγή: thetoc.gr