Μία άσκηση μεγάλης κλίμακας με γενικό τίτλο «Υγρό πυρ – Χανιά 2023», πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή -σε δύο επίπεδα- από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.

Η άσκηση είχε πραγματοποιηθεί αρχικά επί χάρτου και στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να γίνει και στο πεδίο.

Το πρώτο επίπεδο ήταν στις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ -στην περιοχή ΣΟΔΥ- Κουμπελή- και αφορούσε σεισμό 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε ενώ στο λιμάνι έδενε καράβι για ανεφοδιασμό. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην πρώτη δεξαμενή, ενώ κινδύνευσαν και οι άλλες δύο -148 κυβικά αέριο η κάθε μια- .

Το καράβι έλυσε και με τη βοήθεια πλωτού και Λιμενικού απομακρύνθηκε από την περιοχή

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανήκει στη συνθήκη Seveso III κάτι που σημαίνει ότι είναι εγκαταστάσεις επικινδυνότητας, με τα αντίστοιχα ωστόσο μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 3 υδροφόρα με 14 άνδρες.

Με την ολοκλήρωση του συμβάντος υλοποιήθηκε το δεύτερο επιχειρησιακό σχέδιο, που αφορούσε σε πυρκαγιά σε ελλιμενισμένο πλοίο, μπροστά στα Νεώρια, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 4 υδροφόρα και αρκετά βοηθητικά οχήματα και 20 πυροσβέστες

Υπήρξε φωτιά εντός του σκάφους από την οποία κινδύνευσε μία κυρία η οποία και διασώθηκε.

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μια πλωτή αντλία η οποία επιπλέει στο νερό και τραβάει νερό προκειμένου να το δώσει στην κατάσβεση, καθώς και νέοι αυλοί εδάφους.

‘Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν πράξη τα επιχειρησιακά σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια σημαντική άσκηση που πραγματοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Εντυπωσιακές ήταν και οι αντιδράσεις των εκατοντάδων τουριστών μα και περαστικών, που αρχικά σοκαρίστηκαν από τον ήχο των σειρήνων, τους καπνούς και την κινητικότητα, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την επιχείρηση, ενώ κάποιοι συνεχάρησαν τους πυροσβέστες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, ο Διοικητής της Π.Υ. Χανίων Πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του επί χάρτου αρχικά σχεδιασμού, αφού διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο και ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας των πυροσβεστών που έλαβαν μέρος στην άσκηση.

«Πρόκειται για την τελευταία άσκηση, δεδομένου ότι έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο και θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων έκτακτων περιστατικών», πρόσθεσε ο κ. Τσιλιμιγκάκης.

ertnews.gr