Αλλάζουν άρδην οι οδηγίες του 112 – Στοχευμένες πλέον οι προειδοποιήσεις

Στοχευμένες απομακρύνσεις πληθυσμού, με συγκεκριμένες οδηγίες για τις οδούς διαφυγής και τα σημεία συγκέντρωσης και απαραίτητη σύνταξη σχεδίων εκκένωσης από τον κάθε δήμο και την Περιφέρεια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή από δασική πυρκαγιά.

Υστερα από την «κατάχρηση» του εργαλείου των εκκενώσεων κατά τη διάρκεια των μεγαλων πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021, κατά τις οποίες έγιναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, αλλά και τις απανωτές συστάσεις της απομάκρυνσης κατοίκων και επισκεπτών χωρίς να δίνονται σαφείς οδηγίες δαφυγής, γεγονός που κατακρίθηκε έντονα και από τους ειδικούς επιστήμονες, ελήφθη η απόφαση να αλλάξει η συγκεκριμένη χρήση του αριθμού 112.

«Βροχή» οι απομακρύνσεις κατοίκων
Χαρακτηριστικό του τρόπου, με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η εκκένωση οικισμών, χωριών, ακόμα και μεγαλύτερης έκτασης περιοχών σε περιπτώσεις πυρκαγιών, είναι το πλήθος των σχετικών μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 είχαμε ενεργοποίηση του 112, μέσω του οποίου απεστάλησαν 76 μηνύματα προειδοποίησης για δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, τα 66, αφορούσαν εκκενώσεις οικισμών.

Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το «112» ενεργοποιήθηκε 43 φορές για να προειδοποιήσει για δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 35 αφορούσαν την προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες καθίσταται σαφές πως οι έννοιες της προληπτικής απομάκρυνσης και της διάσωσης δεν πρέπει να συγχέονται καθώς εάν μιλάμε για περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονται ήδη σε επαφή με τη φωτιά, επί της ουσίας ενεργοποιούνται σχέδια διάσωσης.

Δεν αρκεί μόνο το 112 – Χρειάζονται και μέτρα
Επιπλέον διευκρινίζεται απολύτως ότι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στο 112: «Νοείται ότι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο που διατρέχουν εξαιτίας επερχόμενης δασικής πυρκαγιάς δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να βασίζεται αποκλειστικά στην αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης 112, αλλά σε μια σειρά μέτρων και δράσεων που θα έχουν εκ των προτέρων καθορισθεί στα ειδικά σχέδια του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου να δρομολογηθούν, εφόσον συντρέχουν λόγοι, από τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό επίπεδο».

Επίσης, τονίζεται ότι το μέτρο της ολικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν ο χρόνος προσέγγισης μιας επερχόμενης πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή παρέχει περιθώρια έγκαιρης ενημέρωσης και απομάκρυνσης τους, δηλαδή όταν οι πολίτες βρίσκονται σε απόσταση από την πορεία εξέλιξής της.

«Σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή όταν οι πολίτες βρίσκονται σε επαφή, ή εντός του φλεγόμενου χώρου που εξελίσσεται μια πυρκαγιά, δρομολογούνται δράσεις που αφορούν επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες εκτελούνται με ευθύνη του εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου», αναφέρεται.

Οι νέες οδηγίες, πάντως, φαίνεται να μεταθέτουν ένα σημαντικό μερίδιο της ευθύνης στους δήμους, οι οποίοι έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκείς ανθρώπινους πόρους για να αυποστηρίξουν επιπρόσθετες αρμοδιότητες.

Οι νέες οδηγίες για τις εκκενώσεις
Βάσει των νέων κατευθυντήριων οδηγιών, την εισήγηση για εκκένωση περιοχής κάνει ο Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ο δήμαρχος της πληττόμενης περιοχής υποστηριζόμενος από το Στοιχείο Διοίκησης, προχωρά – εφόσον συντρέχουν λόγοι – στη λήψη της απόφασης, για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο δήμαρχος συνεκτιμά τις πληροφορίες σχετικά με την κατοικημένη περιοχή που απειλείται, τον προσδιορισμό επακριβώς των όριων της περιοχής που θα πρέπει να δρομολογηθεί το μέτρο της μερικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, τον προσδιορισμό των ασφαλών οδών διαφυγής όπως επίσης και των χώρων καταφυγής των πολιτών, όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί στο ειδικό σχέδιο του Δήμου.

Στη περίπτωση που ο Δήμαρχος λάβει τη σχετική απόφαση για να δρομολογήσει το μέτρο της μερικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες που διαβιούν ή βρίσκονται σε κτίσματα περιμετρικά του οικισμού ή τους πολίτες που διαβιούν ή βρίσκονται σε οικοδομικά τετράγωνα που έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάσος ή δασική έκταση, πόρτα πόρτα με διερχόμενα οχήματα της ΕΛΑΣ ή και του Δήμου, προκειμένου να απομακρυνθούν προληπτικά μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος, από ασφαλείς διαδρομές προς ασφαλείς χώρους προσωρινής καταφυγής οι οποίοι θα υποδεικνύονται κατά την ενημέρωση τους.

Σε κάθε περίπτωση με εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει όταν σε μια περιοχή που διοικητικά υπάγεται σε ένα Δήμο εξελίσσεται μια δασική πυρκαγιά που έχει εκφύγει της αρχικής προσβολής, να εκδοθεί μήνυμα μαζικής γεωστοχευμένης ειδοποίησης πολιτών (112) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

ΠΗΓΗ ethnos.gr