Εθελοντική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών τέσσερα επί τέσσερα δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια στην Μεσσηνία. Πρόκειται για μία ομάδα που συνέδραμε και προσέφερε την βοήθεια της και στην πρόσφατη τραγωδία με το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, ενώ βρίσκεται κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή της αντιπυρικής περιόδου αλλά και σε κάθε είδος φυσικής καταστροφής.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Γαζούλη, ο επικεφαλής Κώστας Βλάχονικολός, η αφορμή της δημιουργίας ομάδας ήταν πυρκαγιές του 2007 προκειμένου και οι πολίτες να συνδράμουν στο έργο των φορέων της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής η ομάδα αριθμεί 61 μέλη εκ των οποίων τα 20 είναι μάχιμα ενεργά, την οποία ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει έχοντας αναλάβει το λειτουργικό κόστος των τεσσάρων από τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ομάδα.

Το μεγάλο κόστος πάντως σύμφωνα με τον κ. Βλαχονικολό είναι ο ατομικός εξοπλισμός για τον κάθε εθελοντή τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι καθώς απαιτούνται πιστοποιημένα μέσα ατομικής προστασίας. Ανήκει στο μητρώο εθελοντικών ομάδων της γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας και οι εθελοντές της έχει εκπαιδευτεί από τον πυροσβεστικό σώμα Ελλάδος, ενώ ο κάθε εθελοντής έχει πιστοποιηθεί στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης.

ertnews.gr