Καμία αμέλεια που μπορεί να προκαλέσει φωτιά δεν επιτρέπεται τις μέρες του καύσωνα διαμήνυσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, και συνέστησε προσοχή στους πολίτες.

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε για τον καύσωνα: «Θέλουμε να ζητήσουμε προσοχή και προστασία πρώτα απ΄όλα για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα για όλους τους εργαζομένους αυτές τις ημέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μια ακόμη παράκληση, την μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας. Δεν επιτρέπεται, ειδικά αυτές τις ημέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

«Θα ήθελα να ζητήσω μιας και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις ημέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι δήμοι και οι περιφέρειες και όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.

Στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και την ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων, το οποίο όπως είπε, ο κ. Κικίλιας «δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους πυρκαγιών σε όλη τη χώρα».

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελένη Γιώτη, ο γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Υγείας του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς καθώς και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο διοικητής της ΕΜΥ ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.